Evo šta sam naučila na dugom putu koji je trajao punih 35 godina

Napunila sam 35 godina. Neko bi rekao – Tek 35?! Ja imam da kažem – Već 35! Za 35 godina sam preturila svašta preko glave, i lepo i ružno, i nije to samo obavezna životna fraza, nego zaista jesam. Vanrednih 35 godina. Danas se pitam šta sam sve naučila?

Naučila sam da nije nužno da te onaj koji te rodio voli više od bilo koga drugog na svetu. Takođe nije nužno da te mrzi onaj ko je rodio tvog muža – dešava se da te voli i poštuje više nego što si mogla da zamisliš. Treba samo dati šansu, i dopustiti da budeš  voljen.

Naučila sam da se muškarac za kog si se udala, menja kroz vreme, lik mu se menja , ali i karakter, na dobro ili loše. Isto tako se menjaš  i ti, ni ti nisi ista žena koja je davno pred Bogom rekla – Da! Naučila sam da ako želiš da se on menja i ponaša kako tebi odgovara, prvo pokušaj na nedelju dana da promeniš sebe i da budeš ono što ti misliš da je savršeno. Vraški težak posao. Dakle ili ga prihvati takvog kakav je, ili nađi način da probudiš želju za promenama u njemu samom ili ga pusti.

Naučila sam kad postaneš majka da misliš da ti je to jedini posao na svetu. Da sačuvaš  i gajiš svoje mlade. Da se posvetiš cela. Da zaboraviš  da si i ti čovek, kao što su  tvoja deca mali ljudi. Da imaš i ti svoje potrebe jednako kao i oni. Zaboraviš da voliš sebe, a tvrdiš da voliš njih. Prvo moraš naučiti da voliš sebe, da prihvatiš svoju decu kao deo porodice, ali da ne zaboraviš da si i ti deo te porodice. Jedan od bitnijih članova. Moraš da voliš sebe.

Naučila sam da nije neophodno da onaj ko se s tobom viđa svaki dan, šali, peva, smeje, bude tvoj najbolji prijatelj. Najbolji prijatelj je osetljiva kategorija. Pre nego što pomisliš da ti je neko najbolji prijatelj I prepustiš se kao da ti je rod rođeni ispitaj svoje misli, preispitaj sve, pa mu dodeli lentu. Ako jeste najbolji prijatelj, nikad mu neće biti potrebno da mu to saopštiš. Znaće. Dušom će osećati. Čuvaj ga kao najvredniji dijamant.

Naučila sam da ljudi koji su deo moje prošlosti, vrlo lako mogu preći most iz sigurnog zaborava u sadašnjost i svakodnevicu. Mogu da te prijatno iznenade i ražaloste što si ih strpala u džak nazvan  – “Prijatelji iz detinjstva, iz škole, sa fakulteta”. Nepravedno gurnuti u zaborav.

Naučila sam da ceo život možeš upoznavati nove ljude, da ti neko može pružiti od sebe, više za godinu dana druženja nego neko drugi  za ceo život. Više ljubavi i radosti. Tvoje je da dopustiš.

Naučila sam da ništa ne mora da ide po planu. Da ne možeš sve da kontrolišeš, čak i ako ti pođe za rukom ne možeš da kontrolišeš prirodu, stoga opusti se. Prepusti se. Planiraj, ali veruj da i ako tvoj plan ne uspe sigurno se nešto bolje sprema.

Naučila sam da sve dođe kad mu je vreme. Ništa ne može na silu, čak i ako uspeš da ostvariš nešto na silu, ne uživaš u tim plodovima, jer si se istrošio tokom puta. Najlepše što sam se naučila je strpljenju.

Strpljenje je majka mudrosti i kruna mog postojanja. Strpljivo čekam sve što me sleduje - i dobro i loše. Strpljenje me je naučilo još  jednoj lekciji – Sve će proći, i dobro i loše. Pa onda opet sledi dobro, pa opet loše…to je život. Kako kaže narodna izreka – U zlu se ne pokudi, u dobru se ne ponesi!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime