Pomander – prirodni osveživač prostorija. Novogodišnja dekoracija vašeg doma.

Danas se pomanderom nazivaju osveživači prostorija napravljeni od voća i začina.

Prvobitno je „pomander“ značio manji zaobljeni sud za čuvanje mošusa i aromatičnih ulja. Pomander, nije samo odličan osveživač svih prostorija, nego i praznični ukras, ili deo enterijera. Njega možete napraviti od cveća i  sušenih latica, ali danas ćemo napraviti klasičan pomander od pomorandže i karanfilića.

Narandža sadrži prijatna aromatična ulja, njegova aroma smiruje, a karanfilić je poznat po  svojim antibaktericidnim svojstvima. Jaka narandžasta boja je odličan antidepresant, tako da će,  ovaj pomander zajedno sa aromom, doneti u kuću radost i zdravlje.

Za pripremu ovog prirodnog osveživača, a ujedno i novogodišnje dekoracije vašeg doma, biće potrebna jedna (ili nekoliko) narandži i sušeni cvetovi karanfilića.

Pomander – prirodni osveživač prostorija. Priprema:

Operite narandžu, osušite je, i lepim trakama ili spiralama zabadajte u nju cvetove karanfilića. Karanfilić će sprečiti truljenje narandže, sok će se upijati u karanfilić, i kroz kuću će se širiti prijatan miris.

Pomander - prirodni osveživač prostorija

Koru narandže ne možete lako probušiti mekanim karanfilićem, zato je najbolje prethodno, pomoću čačkalice, ili štapića za ražniće, na njoj  napraviti rupice.

Pomander - prirodni osveživač prostorija

Pomander - prirodni osveživač prostorija

Dobićete neku vrstu naradžastog ježića, koji će dve nedelje širiti prijatnu i laganu aromu, bez veštačkih, opasnih po zdravlje, materija. Pomander možete staviti kao ukras na sto, okačiti ga u ostavi, ormanu ili toaletu, i neće vam biti potrebni industrijski osveživači vazduha.

Ja svoj uvek držim u kupatilu.

Pomander - prirodni osveživač prostorija

Pogledajte: Kako napraviti mirisnu sveću od narandže.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime