Kako napraviti grčki jogurt

Kako napraviti grcki jogurt

Ovaj jogurt spada među jednu od najcenjenijih i veoma zdravih namirnica i ima mnogo više proteina od standardnog jogurta.

Grčki jogurt možete dodavati raznim jelima, obogatiti ga voćem ili jesti samostalno.

Donosimo vam originalni recept koji možete da napravite u svojoj kuhinji. Ne biste verovali, ali ga možete napraviti sasvim jednostavno.

Kako napraviti grčki jogurt:

Potrebna vam je 1 litra punomasnog jogurta (3,2 % mlečne masti). Uzmite veću posudu i na nju stavite veliku cediljku.

Preko cediljke namestite gustu gazu (možete staviti i nekoliko gaza presvijenih). U to naspite jogurt, pokrijete domaćinskom folijom i ostavite u frižider da se cedi preko noći, ali ne više od 8 do 10 časova.

Jogurt, koji vam je ostao u gazi postao je domaći grčki jogurt, a preostalu surutku možete piti kao osvežavajući napitak.

Kako napraviti grcki jogurt

Grčki jogurt možete napraviti i na malo drugačiji način. Za 1 šolju ovog jogurta potrebne su vam 2 šolje masnijeg mleka i 2 do 3 kašike običnog jogurta (na sobnoj temperaturi) i, naravno, gaza.

Mleko zagrejete na srednjoj temperaturi dok ne dosegne 80C (gotovo pred kuvanje). Sklonite ga sa vatre, stavite u staklenu teglu i ostavite da se ohladi do temperature 40C. Sada umešajte obični jogurt.

Teglu pokrijete krpom i ostavite na toplom mestu preko noći (8 do 10 sati). Sada ovu smesu cedite kao u prethodnom receptu, ali biće vam dovoljno 4 do 6 sati.

Ovakav jogurt može da traje i do 7 dana u frižideru.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime