Kako napraviti domaći kvasac

Hleb koji se umesi sa domaćim kvascem je kvalitetan, zdrav i duže zadržava svežinu.

Za pripremu takvog kvasca treba odvojiti malo više vremena nego što bi obično utrošili na pripremu hleba, što i nije tako teško ako se uzme u obzir rezultat koji se dobije.

Pomešajte u činiji nekoliko kašika integralnog brašna i mlake vode u retko testo. U naredna 4 dana povećavajte količinu smese, uz povremeno mešanje. Videćete da su gljivice iz brašna i vazduha učinile svoje – pojavili su se mehurići i testo je počelo da raste. Oko 250 g je dovoljno za jedan hleb.

U ostatak dodajte još brašna i vode, ostavite do sledećeg dana da se proces nastavi, a onda poklopite posudu i čuvajte u frižideru do sledeće upotrebe.

Narendajte jabuku i pomešajte je sa ½ kg brašna i mlakom vodom, da dobijete vrlo meko testo. Pokrijte čistom krpom i nakon 3-4 dana ćete videti da je testo naraslo. Upotrebite polovinu, a ostatak odložite u frižider, do sledeće upotrebe.

Ukoliko imate domaći kefir, jednu čašu pomešajte sa 100 g brašna i ostavite jedan dan da fermentiše. Ova količina je dovoljna da napravite jedan zdrav i ukusan domaći hleb.

Hleb od kiselog testa, kakav se nekada pravio, mnogo je zdraviji i ukusniji od onog koji danas jedemo, jedino što njegova izrada zahteva malo više vremena. Proces se može ubrzati ako u testo dodamo i malo kupovnog kvasca.

Čitajte još: Osnovni recepti za pravljenje hleba i peciva

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime