Ljubav ima 5 faza. Ali, mnogi se zaustavljaju na trećoj.

„Izgleda da nije čovek mog života – često čujemo kao opravdanje nakon neočekivanog prekida veze naših prijatelja ili poznanika. Ili, sami izgovaramo tu frazu.

A činilo se, svima unaokolo, baš kao idealan odnos. I vi ste, sigurno, tako mislili. Veoma često nije jasno zašto prava, istinska ljubav polako, ali sigurno, nestaje.

Pronašli smo objašnjenje za ovaj fenomen. Poznati psiholog Džed Dejmond, nakon 40 godina kliničkih istraživanja, došao je do zaključka da većina ljudi, zapravo, ne pronađe onu pravu osobu za sebe, „svog“ čoveka. Jednostavno, ne mogu izdržati 5 neizbežnih faza odnosa, zaustavljajući se na trećoj. Hajde, da ih sagledamo:

Zaljubljenost je faza koju izazivaju hormoni sreće; to je doba projekcije svih vaših želja i snova za vašeg partnera. A partner, u ovom slučaju, jednostavno je savršen čovek, bez ijedne greške. Mislite da će on uvek ispunjavati svaku vašu želju, verujete u svaku njegovu izgovorenu  reč, i sanjate o večnoj ljubavi, usput odbacujući sumnje i savete skeptika.

Ljubavne faze

U ovoj fazi ljubav postaje jača, i sastanke zamenjuje formalan zajednički život. Upoznajete više jedno drugo, počinjete uticati na sve životne aspekte partnera. To je vreme zajedništva i radosti. U ovoj fazi, verovatno,očekujete dugoočekivanu decu, što samo ojačava vašu vezu. Osećate se bezbedno i poželjno. I verujete da ste, sigurno, pronašli „svog“ čoveka, svoju sudbinu, i nikad nećete posumnjati u to.

Baš ovde se ruše svi snovi. Ovo je faza kada se pojavljuje osećaj da se emocije polako i bespovratno gase, da partner postaje nemoguće predvidiv, a njegovo ponašanje počinje da iritira. Pojavljuje se želja za pauzom u odnosu, ili čak pomisao da to, uopšte, nije bio „vaš“ čovek. To se dešava, je l’ tako? Zašto mučiti i sebe i čoveka, sa kojim je nekad bilo lepo. Nekad…

Ako ste zažmurili, a srce dobuje jednakim ritmom,  sigurno prolazite treću fazu, koja donosi sledeće: kod vas se brišu iluzije koje ste projektovali na svog voljenog. Pred vama stoji, ne onaj kojeg ste zamišljali i želeli pored sebe, već realan čovek. Vi ga primate takvog kakav jeste, prihvatate sve njegove nedostatke. Vi isceljujete jedno drugo i prelazite u fazu takozvane uzvišene ljubavi.

Sa razumevanjem onoga, što ste se naučili, prevazišli ste vaše raličitosti i  pronašli duboku, jaku vezu u vašim odnosima. Tada dolazi spoznaja da vas dvoje imate snage da se nešto promeni u ovom svetu. Ne samo živeti zajedno, već živeti zajedno zbog zajedničkog cilja. Raditi zajedno, pisati, stvarati – šta god. I kada počnete raditi i misliti kao jedna celina, prevazilazivši sve faze, moći ćete sa 100%-om sigurnošću reći: „Ovo je čovek mog života!“

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime