8 kozmetičkih sredstava koje pogrešno koristimo

Sigurno se i vama dogodilo da toliko reklamirano sredstvo za čišćenje lica vašu kožu pretvori u Saharsku pustinju, a maska za lice učini ga još suvljim nego što je bilo.

Ali ne žurite da pobacate svu tu novu i skupu kozmetiku. Možda je samo potrebno da malo promenite način primene nekih proizvoda, pa da se nova kozmetika zaista pokaže na delu.

Femina je saznala koje su najčešće greške u primeni kozmetičkih preparata i jedva čeka da svoja otkrića podeli sa vama.

1. Svakodnevno korišćenje maramica za skidanje šminke

Čini vam se da je tako lakše? Izbrišeš i zaboraviš. Ali ne treba stalno koristiti maramice jer one ne čiste kožu dovoljno duboko. Štaviše, maramice su često napravljene od grubog materijala koji izaziva iritaciju, isušuje i rasteže kožu.

Zato su one korisne kada pri ruci nemate vodu ili sredstvo za čišćenje lica, a za svakodnevnu negu kože potrebno je nabaviti posebne gelove i pene.

2. Smatrati da je serum za kožu nezavisno sredstvo

Serum treba naneti pre upotrebe hidratantne kreme i to je bolje raditi uveče, posebno ako sadrži retinol. Tako ćete omogućiti koži da se nahrani neophodnim supstancama. Maska za lice će doprineti tom efektu.

Leti proizvode koji sadrže retinol uopšte ne treba koristiti, čak ni uz kreme za sunčanje, jer oni kožu čine previše osetljivom na svetlost, što može prouzrokovati opekotine od sunca.

3. Korišćenje suvih sunđera za nanošenje tečnog pudera

Većina sunđera, posebno danas najpopularnijih bjuti blendera, zahteva vlaženje. Oni u suvom stanju apsorbuju previše kozmetičkog sredstva i ne raspoređuju ga ravnomerno po koži.

4. Ne razlikujemo korektor za podočnjake i korektor za prikrivanje nepravilnosti na licu

Mnogi od nas ne razlikuju ova dva sredstva i zato ćemo razjasniti: korektor za podočnjake se koristi samo za područje oko očiju, a druga vrsta korektora za maskiranje nepravilnosti kože lica.

Upotreba oba sredstva ima svoje nijanse. Kad koristite korektor za podočnjake, prvo morate navlažiti kožu oko očiju. Korektor treba nanositi u jednom sloju masažnim pokretima, a ne razmazivati. Tada će najprirodnije izgledati na licu.

5. Upotreba gela i pene za umivanje samo za skidanje kozmetike

Sredstva za čišćenje kože će biti mnogo korisnija, ako se ne koriste samo uveče za uklanjanje šminke, već i ujutro. Tako ispiramo sebum, masnoću koju luči koža, znoj i nečistoće koji su preko noći prodrli u kožu s jastučnice.

Takođe je bolje potpuno odustati od pilinga, u korist sredstava za čišćenje i finih proizvoda sa kiselinama, budući da agresivno čišćenje oštećuje kožu.

6. Ostaviti masku preko noći ili je ukloniti kada se potpuno osušila

Sve vrste maski treba koristiti tačno prema uputstvima. Ne ostavljajte sredstvo preko noći ako to proizvođač nije naglasio, jer to može izazvati probleme na koži.

Maske od celuloze se moraju skinuti pre nego što se osuše: u protivnom maska počinje da apsorbuje vlagu iz kože, što dovodi do zategnutosti kože. Isto se odnosi i na maske od gline: treba ih naneti u debelom sloju, da vlaga sporije isparava, a moraju se isprati pre nego što se glina osuši..

7. Čišćenje lica alkoholnim losionom

Losioni za lice se razlikuju po svom učinku na kožu i zato njihov sastav varira u zavisnosti od funkcije samog sredstva. Međutim, mnogi losioni su na alkoholnoj bazi i ako ih stalno koristite, lojne žlezde počinju da luče više masnoće, kao odgovor na agresivnu supstancu. Osim toga, losion treba nanositi ciljano, a ne na celo lice.

8. Ne ispirati micelarnu vodu

Micelarna voda je vrlo slična losionu, samo što ne sadrži alkohol, ali ostali površinski aktivni sastojci (micele) i nečistoća koju sakupe ostaće na koži, ukoliko ne operete lice. U dužem kontaktu sa kožom, micelarna voda počinje da deluje kao sapun i može da izazove iritaciju.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da izgledate zanosno u bilo kojoj situaciji i da umereno trošite kozmetiku. Kakve ste greške pravili vi ili vaše prijateljice? Podelite svoja iskustva u komentarima.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime