Kako pravilno laminirati kosu u kućnim uslovima

Laminacija kose je procedura nanošenja sredstava na kosu, koja na njoj obrazuju specijalni zaštitini sloj. Posle ovog tretmana kosa postaje sjajnija, poslušnija, čvršća i uvećava joj se volumen. Laminacija je posebno popularna kod onih koji imaju tanku i retku kosu, zato što posle ovog tretmana kosa značajno dobija na volumenu.

Ako želite da imate lepu kosu, a da pri tom potrošite minimalnu količinu novca, možete da laminirate kosu želatinom. Ova procedura će najviše odgovarati onima koji imaju oštećenu strukturu kose. Osim toga, ako su vam krajevi puno procvetali, a lokne izgledaju suvo i bezizražajno, ovaj metod će vam biti pravi spas.

Prednost laminiranja želatinom je upravo njegova pristupačnost. Želatin može jeftino da se kupi u svakoj prodavnici, a sama procedura za oporavak kose želatinom ne traje duže od sat vremena.

Želatin sadrži kolagen, koji predstavlja prirodno proteinsko jedinjenje. On u potpunosti prekriva površinu svake dlake obrazujući zaštitni film. Zahvaljujući tome, dlaka postaje punija i deblja. Želatin takođe vlaži lokne i daje im prirodan izgled.

Ipak, treba odmah naglasiti da rezultat laminiranja neće biti vidljiv odmah posle prvog tretmana. Da bi rezultat bio primetan, treba ga ponoviti barem tri puta, i to je najbolje raditi onda, kada biste inače prali kosu.

Efekat laminiranja je kumulativan. Tretman može da traje 3 do 6 nedelja. Sve zavisi od stanja kose. Probajte! A kao nagradu ćete dobiti svilankastu i glatku kosu sa očaravajućim sjajem.

Sve što vam je potrebno za laminiranje želatinom kod kuće je:

– Pakovanje običnog želatina. Možete da uzmete bilo koji, jer mu je sastav, bez obzira na proizvođača, identičan. Cena ovog proizvoda nije bitna, kvalitet je uvek isti!;
– Voda, koju ste prethodno prokuvali i ohladili do sobne temperature ili malo toplija;
– Vaša omiljena maska za kosu ili balzam koji ste navikli da koristite;
– Plastična kesa ili kapa za kosu.

Uputstva za laminiranje želatinom

1. Pripremite unapred sav pribor za laminaciju kose da ne biste naknadno tražili neki od sastojaka. Prokuvajte vodu i malo je ohladite.

2. Uzmite posudu od stakla i sipajte u nju jednu ravnu kašiku želatina. Prelijte želatin vodom, po principu tri kašike vode na jednu kašiku želatina. Ako imate dugačku kosu, količina sastojaka za laminiranje želatinom treba da se utrostruči. Pažljivo promešajte.

Nemojte se brinuti ako se želatin lepi za kašiku, on se lako pere toplom vodom. Obavezan savet: prekrijte posudu tanjirićem. To će dozvoliti želatinu, na samo da bolje nabubri, nego će ga i onemogućiti da se brzo ohladi.

3. Ostavite smesu sa želatinom da odstoji, a vi idite u kupatilo. Sada treba oprati kosu i staviti balzam na nju. Ovo uradite isto kao što to obično radite.

Balzam treba držati na glavi kako piše u instrukciji i onda isprati. Prosušite kosu peškirom. Zapamtite da kosa ne treba u potpunosti da se osuši, kosa treba da ostane vlažna.

4. Od momenta kad ste pripremili smesu i ostavili je da odstoji treba da prođe oko 15 minuta. Važno je da se smesa u potpunosti rastvori. Ako u vodi još ima grudvica, podgrejte želatin na pari, mešajući pravilnim pokretima.

5. U ovoj fazi treba da dodate u želatin otprilike pola kašike maske za kosu. Ovo sredstvo može da bude bilo kog proizvođača i cene.

Važno je zapamtiti da ne treba stavljati više maske za kosu u želatin od ukazane količine, zato što dobijeni efekat onda neće ispuniti očekivanja. Pripremljena maska od želatina po strukturi treba da podseća na gustu pavlaku.

6. Nanesite dobijenu smesu na vlažnu kosu. Trudite se da izbegavate kožu glave. Zato bi bilo najbolje da nanosite smesu na par centimetara od korena.

7. Stavite na glavu već pripremljenu plastičnu kapu. U tu svrhu možete koristiti i običnu providnu foliju. Preko kape ili folije umotajte glavu peškirom.

Zagrevajte glavu fenom oko 15 minuta. Sve ukupno trajanje dejstva maske od želatina treba da bude 45 minuta.

8. Isperite toplom vodom smesu sa glave. Ne koristite šampon, jer će dobijeni efekat od domaćeg laminiranja biti minimalan. Koristite preporučenu masku svaki put kada perete kosu. Uskoro ćete primetiti da vam je kosa mekša, lepša i zdravija.

Ovde smo opisali klasičan recept za pripremu sredstva za laminiranje kose, ali postoje i drugi načini o kojima možete više saznati ovde

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime