Ženi su potrebna tri braka da bi bila srećna: Životna priča Žakline Kenedi

Džeki Kenedi postala je heroina svoje ere. O njoj je napisano mnogo knjiga, snimljeno je pet filmova, u njenu čast stvoreno je na desetine remek-dela u svetu mode.

Često je ponavljala da su ženi potrebna tri braka da bi bila srećna – prvi zbog strasti, drugi zbog novca, a treći zbog društva. Žaklina je rekla da je ovu ideju pozajmila od svoje majke. Te da je više-manje to i primenila.

Udaja za Džona Kenedija, kojeg je mnogo volela, ali ju je varao na sve strane. Brak sa grčkim milijarderom Aristotelom Onazisom, koji joj je obećao sigurnost i novac, ali i pored ogromnog bogatstva nije mogao da obezbedi sigurnost.

A tu je bio i Moris Templman, trgovac dijamantima. Spolja se činilo da ovaj čovek uopšte ne odgovara Džeki. Nizak, ćelav, izgledao je i mnogo stariji od nje, iako je bio njenih godina.

Moris Templsman je rođen u Antverpenu (Belgija). Godine 1940. porodica je pobegla od nacista u Sjedinjene Države. Moris je imao 16 godina kada se pridružio očevoj firmi. Sa 20 godina se oženio.

Sa 21, postao je milioner, nakon što je sklopio dogovor sa vladom SAD o stvaranju rezervi dijamanata za industrijsku upotrebu. Sa 27 godina, Moris je otputovao u Afriku da uspostavi kontakte sa raznim vladinim, političkim i poslovnim krugovima. Postao je jedan od retkih kojima je bilo dozvoljeno da kupuju dijamante direktno od De Beers Corporation 10 puta godišnje.

Takođe je ojačao kontakte sa političkim krugovima u Sjedinjenim Državama – uglavnom u Demokratskoj stranci.

Tokom 1950-ih, Templeman je upoznao budućeg američkog predsednika Džona F. Kenedija i njegovu suprugu Džeki. Moris je ponovo sreo Džeki 1975. godine.

Te godine ona je po drugi put postala udovica, a nakon nekog vremena počela je da radi, što se Templmanu veoma dopalo, izazivajući u njemu iskreno poštovanje. Počeo je da joj daje savete o tome kako da upravlja sa 26 miliona dolara koje je dobila od Onazisa, značajno povećavši ovaj iznos.

Posmatrači daju različite procene, ali je, po njihovom mišljenju, Džeki svoje bogatstvo uvežala dva ili pet puta.

Niko ne zna kada je prijateljstvo između Džeki i Morisa preraslo u ljubav, ali od 1980. on ju je uvek pratio na svim njenim pojavljivanjima.

U to vreme, njegov bračni život se završio, on i njegova žena živeli su odvojeno, ali Moris nije mogao da se razvede.

Duboko religiozna, njegova supruga Lili je odbila da mu da razvod.

Međutim, njegova deca su već bila odrasla, a sazrela su i deca Džeki Onazis, pa su oboje odlučili da kao odrasli sa odraslom decom imaju pravo da žive zajedno bez formalnosti. Moris se preselio u njen stan na Petoj aveniji u Njujorku, gde su živeli zajedno do njene smrti.

Moris se pokazao kao čovek koji je savršeno znao da ako voliš ženu, moraš da voliš i njenu decu, njene unuke, njene rođake, njenu majku i da deliš njene hobije. Sprijateljio se sa njenom decom. Sprijateljio se sa mlađim bratom njenog prvog muža, senatorom Edvardom Kenedijem. On je delio njenu ljubav prema umetnosti.

Svi su primetili da Morisa personifikuje pouzdanost, brigu i nežnost. I Džeki je odgovorila na isti način.

Voleli su da zajedno šetaju Central parkom u Njujorku, voleli su da se drže za ruke. Džeki, koja nikada ranije nije volela da kuva, verujući da za to postoji sluga, sa zadovoljstvom je kuvala njegova omiljena jela za Morisa.

Kako navodi Rouz Šrajber, Morisova rođaka: „Džeki se prvo udala da bi stekla visok društveni status; drugi put se udala radi zagarantovane sigurnosti. A treća veza je zasnovana na velikom prijateljstvu i međusobnom poštovanju. U suštini, ovi odnosi su najčistiji i najrazumniji od svih navedenih.“

Kada je Džeki dijagnostikovan rak, Moris ju je pratio tokom svih bolničkih poseta i medicinskih procedura.

Dešava se da osećanja ne mogu da izdrže susret sa bolešću, ali Moris je bio upravo osoba koja čini sve da svojoj voljenoj ženi olakša borbu sa bolešću. Doktori su bili zadivljeni: nivo ljubavi i poštovanja je bio neverovatan.

Uvek ju je držao za ruku ili milovao po obrazu, a kada bi seli, glave su im uvek bile blizu jedna uz drugu, kao sladak stariji par. Bio je sa njom do kraja, a onda je zajedno sa njenom porodicom održao konferenciju za štampu povodom njene smrti.

Moris Templmen je bio ta osoba sa kojom bi ona želela da ostari.

Stil.kurir.rs

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime