Jedina ptica na svetu koja ne polaže jaja i ne gradi gnezdo

Madagaskarski jajonosni drozd (Madagaskar ovum turdi) je jedina ptica poznata nauci koja ne polaže jaja i ne gradi gnezdo. Jedinstvena ptica sa inkubacijom u telu.

Ove ptice su male, veličine vrapca, sa smeđim perjem i rumenim stomakom.
Svejedi, hrane se insektima, voćem i bobicama. Žive u vlažnim šumama i stenovitim predelima Madagaskara.

Po završetku graviditeta ženka polaže dva, u retkim slučajevima i tri jajeta, gotovo savršeno okruglog oblika u posebnu kožnu kesu.

Nakon izleganja, donji deo zida kože se stanji, jaja se otkotrljaju, a pilići se izlegu. Pilići se izlegu posle 2 nedelje i spremni su za let u roku od 30 minuta, što je takođe jedinstvena pojava u svetu ptica.

Poznati kanadski ornitolog Letitia Balls opisuje ženku madagaskarskog drozda u svojoj knjizi „Naša jedinstvena planeta“:

„S obzirom da ove male krhke ženke moraju da putuju oko 20.000 km tokom sezonskih migracija, s pravom se mogu nazvati ženama sa jajima. I ne samo zbog neobičnog načina nošenja pilića. Inkubacija u telu im omogućava da se gnezde na teško dostupnim mestima“.

Madagaskarski jajni drozd je neverovatno stvorenje koje se prilagodilo neobičnim uslovima života. Proučavanje ove ptice pomaže nam da bolje razumemo raznolikost i lepotu prirodnog sveta.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime