Poljubac smrti – čuvena fotografija koja ima svoju priču

Ovo dvoje koje privlače sve poglede su glumica Linda Kristijan, majka Romine Pauer, popularne pevačice i buduće supruge Al Bana, i aristokrata Alfonso de Portago, sportista, „čovek koji može sve”.

Ova čuvena fotografija snimljena je 12. maja 1957. godine u italijanskom gradiću Kavrijana, na pola puta između Verone i Breše i objavljena je u skoro svim italijanskim, a zatim i svetskim medijima. Ona čak ima i svoje ime – Il bacio della morte, „Poljubac smrti“. A ima i svoju priču..

Žena na slici je poznata meksička glumica Linda Kristijan. Tada je imala 34 godine. Godinu dana ranije, razvela se od popularnog holivudskog glumca Tajlera Pauera.

Čovek na slici je španski plemić, Alfonso Kabeza de Vaka i Lejton, 11. markiz De Portago. Imao je tada 28 godina i bio poznati sportista, osvajač bronzane medalje na šampionatu sveta u bobu i ozbiljan trkač, koji je čak učestvovao u trkama Formule 1. Dvaput se ženio, jednom razvodio i imao troje dece, uzrasta od jedne do četiri godine.

Alfonso de Portago je te 1957. godine bio treći u čuvenoj trci „Mille Miglia“ („Hiljadu milja“). Pobednik, Pjero Tarufi u „ferariju“, prešao je trku dugu 1597 kilometara za 10 sati i 27 minuta. Alfonso de Portago nije putovao sam – s njim je bio mehaničar i navigator, Amerikanac Edmond Nelson. Vozili su za Skuderiju Ferari.

U tom momentu, iza njih je već polovina trke – 5 sati i 17 minuta. Nekoliko sekundi nakon poljupca, De Portago će pritisnuti gas i ponovo jurnuti u trku.

Dva i po minuta kasnije, puca guma na njegovom „ferariju“ 335 S. De Portago u tom trenutku vozi brzinom od 240 km/h. U punoj brzini, automobil izleće s puta, udara i ruši stub i raspada se u komade. Vozač i mehaničar ginu, a sa njima još nekoliko gledalaca. Telo Alfonsa de Portaga se od siline udarca prepolovilo.

Automobil je ubio sedam odraslih gledalaca trke, a srušeni stub još dvoje dece.

Bila je to poslednja trka „Hiljadu milja“ u istoriji. Posle te nesreće, trka koja je za 24 godine odnela 56 života, biće zauvek zabranjena.

„Alfonso de Portago se zaustavio pored ograde da poljubi Lindu Kristijan i krenuo ka svojoj sudbini, povevši u smrt svog mehaničara, devet gledalaca i celu trku Mille Miglia“, pisali su novinari. A on se zaista zaustavio samo da bi poljubio voljenu, koja ga je čekala u gradiću Kavrijana, kroz koji je vodila trka.

Nelson se inače plašio vožnje s Portagom. „Neće doživeti tridesetu“- govorio je Nelson. I bio u pravu.

Linda Kristijan je imala još mnogo ljubavnih veza, uglavnom s glumcima. Umrla je 2011. sa 87. godina. Začudo, uprkos brojnim ulogama, najpoznatija je po mutnoj fotografiji, na kojoj se poslednji put ljubi sa španskim plemićem Alfonsom de Portagom.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime