Najverodostojniji test ličnosti od 4 pitanja

Majers-Brigs test je sačinjen u vreme Drugog svetkog rata, kako bi pomogao ženama da nađu posao  i da zamene svoje muževe koji su na ratištu.

Nakon što bi odgovorile na nekoliko pitanja, dobile bi kratak spisak karakteristika, na osnovu kojih su mogle da traže posao koji najviše odgovara njihovim sposobnostima. Neke kompanije na zapadu i danas koriste Majers-Brigs test  pri odabiru kandidata za posao.

Femina je sastavila uprošćenu, kratku verziju ovog testa. Svega 4 pitanja, po dve varijante odgovora u svakom i – vuala! Kombinacija slova će vam reći koji je vaš tip ličnosti.

Počnimo:

1. Potpuno ste iscrpljeni, radna nedelja je bila dugačka i ne tako uspešna. Kako ćete provesti vikend?

♦ Pozvaću prijatelje, da vidim da li imaju nešto u planu. Čuo sam otvorio se nov restoran/izašla je dobra komedija/ u paintboll klubu je popust. Treba da odemo svi zajedno. –E

♦ Podesiću telefon na „Ne uznemiravaj“ i ostaću kod kuće. Pustiću novu epizodu omiljene serije, malo ću da igram pazl, opustiću se u kadi s knjigom. – I

2. Koja od ovih rečenica bolje ide uz vas?

♦ Za mene je najvažnije šta se dešava sada i ovde. Držim se podalje od realnog stanja stvari. Obraćam pažnju na detalje. – S

♦ Činjenice su dosadne. Ja volim da maštam i pravim scenarije budućih dešavanja. Radije se oslanjam na intuiciju, nego na podatke. – N

3. Konkurentska kompanija vašeg poslodavca vas nagovara da pređete kod njih. U nedoumici ste. Tamo je mnogo veća plata, ali je ovde dobar kolektiv, a i upravnik vam je nagovestio da će vas preporučiti na svoju poziciju pred odlazak u penziju. Kako ćete doneti odluku?

♦ Proučiću sve dostupne informacije o konkurentskoj kompaniji, posavetovaću se s HR-menadžerom, napraviću tabelu “za i protiv”. U takvim situacija sve treba dobro proceniti i izvagati. – T

♦ Osloniću se na lična osećanja. Uvek se trudim da slušam srce. – F

4. Do svadbe vaših bliskih prijatelja su ostale dve nedelje. Kako idu pripreme?

♦ Još pre mesec dana sam našao saksafonistu koji će izvesti potpuri iz školskih dana/napravio sam prezentaciju fotografija od dana njihovog upoznavanja/napisao sam poemu/ispeglao sam odelo/zakazala sam šminku u frizuru. Volim da sam u pripravnosti. – J

♦ Zašto da se spremam. Veseliću se i uživaću u slavlju. Čestitaću im od srca bez pripreme. Sve najbolje se dešava spontano. –P

A sada nađite svoj tip ličnosti po Majers-brigsu!

ESTJ – RUKOVODILAC

Praktičan i dosledan, on voli red u svemu, voli da planira i organizuje. Ali više od svega voli da ubeđuje druge da je u pravu i da se priklone njemu. Trezveno gleda na svet i veruje samo činjenicama.

Otvoren za komunikaciju, nova poznanstva i bučna društva. Nikad ne zaboravlja da se brine o bližnjima i da iskazuje ljubav.

11% muškaraca, 6% žena

ENTJ – KOMANDIR

Za njega je život borba i ekstremizam. Tako on vidi druge i sebe. Hrabar i spreman na rizik, on lako nalazi inspiraciju i počinje nešto novo. Adekvatno ocenjuje svoje sposobnosti – kako jake, tako i slabe strane.

Lako oseti tendencije, uvek je otvoren za nove ideje. Razmišlja pozitivno. Voli sport i sve što ide uz njega.

3% muškaraca, 1% žena

ESFJ – UČITELJ

Duša svake kompanije, odlično se slaže  s ljudima. Pažljiv i brižljiv, uvek spreman da pomogne, čak i ako mora da žrtvuje sopstvene interese radi drugog čoveka.

Veoma je samostalan u poslu i po pravilu sve dobije bez tuđe pomoći. Od bližnjih očekuje samo emotivnu podršku.

17% žena, 8% muškaraca

ESTP – MARŠAL

„Važno je učestvovati, a ne pobediti“, – ovo se ne odnosi na njega. Trudi se da po svaku cenu dođe do cilja, čak i ako mora da upotrebi fizičku silu. Pridržava se jasnog plana delovanja, ne podnosi podčinjenost i kompromise.

Rođen je borac, uvek aktivan, ali skoncentrisan. Sposoban je da objektivno proceni čak i najstresniju situaciju i da dâ brz i tačan odgovor.

6% muškaraca, 3% žena

ENFJ – VASPITAČ

Emotivan, krasnorečiv, s izraženom mimikom i razvijenom gestikulacijom. Razume i oseća emocije drugih ljudi, hvata čak i najmanju neiskrenost. U ljubavi je nepoverljiv i ljubomoran. Često je unapred spreman za razne situacije, jer ima sposobnost da ih predoseti.

3% žena, 2 % muškaraca

ENTP – PRONALAZAČ

Generator ideja, neprekidno stvara nešto novo. Brzo se adaptira na nove uslove, lako usvaja razne metode rada.

Ne voli tradiciju i rutinu, pa zato često menja profesiju i hobije, postaje inovator i pionir. Takođe, on nije sposoban samo da stvori ideju, nego i da njenu suštinu donese do drugih, donosi odluke, i ostvaruje zamišljeno.

4% muškaraca, 2% žena

ESFP – POLITIČAR

Na majstorski način procenjuje tuđe mogućnosti, i neretko ih koristi u svrhu manipulacije. U komunikaciji s ljudima se na prvom mestu rukovodi ličnim interesima, ipak, trudi se da ostavi utisak na njih i da stvori sliku izvrsne ličnosti.

Stoji čvrsto na zemlji, ne voli da troši vreme u prazno. Traži brze rezultate, ne podnosi birokratiju i duge procedure.

10% žena, 7% muškaraca

ENFP – ŠAMPION

Energičan i radoznao, s izraženom stvaralačkom sposobnošću. U sebi ima osobina i ekstraverta i introverta, i zato ne samo da nalazi zajednički jezik s ljudima, već ih i oseća. Ima osećaj empatije i ume da daje korisne savete.

Prihvata život u svim njegovim vidovima, ima razvijenu maštu i visok koeficijent inteligencije. Veoma uravnotežena ličnost, spremna da sačuva balans čak i pri stalnoj promeni okolnosti.

10% žena, 6% muškaraca

INFR – ISCELITELJ

Lirik i sanjar, na prvom mestu mu je unutrašnja harmonija, uravnoteženost sa samim sobom. Većina razmišljanja su mu usmerena ka sopstvenoj unutrašnjosti, sposoban je da intuitivno predvidi događaje i ume dobro da proceni ljude.

ISFP – KOMPOZITOR

Sreću nalazi u malim stvarima, voli rutinu i jednoličnost. Voli da se oseća važnim, zato stalno pomaže ljudima, ali nikada ne narušava njihov lični prostor. Ne podnosi konfliktne situacije, ume da nasmeje i opusti.

Veoma prizemljen, praktičan, brižljiv, nežan, pouzdan i veran saputnik. Prihvata svet onakav kakav jeste, ne pokušava da rukovodi i manipuliše.

10% žena, 8% muškaraca

INTP – ARHITEKTA

Erudita i filozof, ne voli burno izražavanje emocija, stremi ka emocionalnom spokoju i prijatnosti. Vodi računa kada donosi odluke, voli da analizira i traži vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Stalno nastoji da prikupi na jednom mestu sve činjenice, misli i ideje, pa se zato stalno nalazi pod pritiskom.

5% muškaraca, 2% žena

INFJ – SAVETNIK

Jako dobro oseća ljude i njihove međusobne odnose. Lako može da odredi raspoloženja i skrivene talente. Njemu se često obraćaju za savet. Inače je vrlo ranjiv i teško podnosi agresiju i nedostatak ljubavi.

Njegova pokretačka snaga je intuicija, okrenuta ka unutra. Ovakvi ljudi ne prestaju da uče tokom čitavog života, i samorazvitak smatraju jednim od osnovnih prioriteta. Poznavajući sebe, oni pomažu drugima.

2% žena, 1% muškaraca

INTJ – INSPIRATOR

Ima bogat unutrašnji svet, odakle najčešće i crpi svoje neobične ideje. Teži savršenstvu, želi da popravi apsolutno sve.

Ipak, u odnosima s ljudima ima poteškoća, često se namerno otuđuje od drugih, demonstrirajući nezavisnost. Ume da rasporedi prioritete, veruje svojoj intuiciji.

3% muškaraca, 1% žena

ISFJ – ZAŠTITNIK

Ne trpi laž i prevare u odnosima, odmah odvoji „tuđe“ od „svojih“.  Prve drži na odstojanju. Za druge je spreman na mnogo toga i pritom ne traži ništa zauzvrat.

Vredan je, dobar je i na rečima i na delu. Dobrodušan i brižljiv, viši cilj vidi u tome što će pomagati drugima i činiti ih srećnijim.

ISTP – ZNALAC

Ima tehnički način razmišljanja i voli da radi rukama. Ne žuri kada donosi odluke, siguran je da je najbolje dvaput odmeriti. Ipak, uvek se uklapa u rokove i tačan je po prirodi.

Svet poznaje preko osećaja, njegov pogled na dešavanja je izuzetno objektivan i poseban. Po pravilu je otvoren za druge ljude, ipak prekida komunikaciju čim oseti neiskrenost.

9% muškaraca, 2% žena

ISTJ – INSPEKTOR

Zamišljen, odgovoran. Uliva poverenje, ali  sam ne veruje ljudima i pažljivo analizira sve informacije koje stignu do njega. Nije zaintersovan za dugoročne komunikacije, preferira poslovne kontakte samo za vreme saradnje. Stremi ka krajnjem rezultatu.

Voli strogoću, red, često je pedantan. Ne leti u oblacima, živi „sada i ovde“ .

15% muškaraca, 7% žena

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime