Najkraći IQ test na svetu

Psiholog Šejn Frederik (Shane Frederick) 2005-te godine, napravio je najkraći test za procenu inteligencije.

U njemu postoji samo 3 pitanja, na koja treba odovoriti maksimalno brzo.

Svako pitanje osmišljeno je tako da proceni sposobnost prepoznavanja naizgled jednostavnog problema. Možete i vi da testirate sebe.

Ovo su pitanja:

1. Reket i loptica ukupno koštaju jedan euro i deset centi. Reket košta jedan euro više od loptice. Koliko košta loptica?

2. Ako je potrebno pet minuta da pet mašina napravi pet proizvoda, koliko bi vremena trebalo da sto mašina napravi sto proizvoda? 

3. U jezeru se nalazi mnogo lokvanja. Svakog dana gomila udvostruči svoju veličinu. Ako je gomili lokvanja potrebno 48 dana da prekrije čitavo jezero, koliko bi joj trebalo da prekrije polovinu jezera? 

Odgovori:

1. Loptica košta pet centi. 

Ako reket košta jedan euro više od loptice, lako je pretpostaviti da loptica košta deset centi. Međutim, to bi značilo da reket košta euro i deset centi, s obzirom na to da košta jedan euro više od loptice. Kako bi ukupan iznos bio jedan euro i deset centi, loptica mora koštati pet centi – a reket košta jedan euro i pet centi.

2. Trebalo bi pet minuta da sto mašina napravi sto proizvoda. 

Pet mašina može napraviti pet proizvoda za pet minuta. To znači da će jedna mašina napraviti jedan proizvod takođe za pet minuta. Zato će sto mašina napraviti sto proizvoda za pet minuta. 

3. Gomili lokvanja trebalo bi 47 dana da prekrije polovinu jezera. 

Gomila udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi. To znači da bi na 47. dan, dan pre nego što bi prekrila čitavo jezero, bila na pola puta do pune veličine.

Smisao  testa je u tome da vam prvo na um padaju pogrešni odgovori: 10 centi, 100 minuta, 24 dana. Ti odgovori najčešće daju ljudi sa intuitivnim načinom razmišljanja, dok pristalice racionalnih pogleda na život, u glavnom odgovaraju bolje.

Da li ste uspeli da tačno odgovorite na sva pitanja? Podelite sa nama svoje rezultate.


Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime