Na svetu postoji 63 mora i 5 okeana

Na svetu postoji 63 mora i 5 okeana

Najčišće more je Vedelovo more, koje pere obalu Antarktika. Mrtvo more je najslanije more na svetu. Njegova površina je najniža tačka na Zemlji, nalazi se 400 metara ispod nivoa svetskog okeana, a koncentracija soli u njemu je deset puta veća od uobičajene morske vode. Sadrži više minerala nego bilo koji drugi prirodni rezervoar vode.

Najdublje more je Filipinsko, sa maksimalnom dubinom od 10.265 metara. Sargaško more zauzima najveću površinu od svih mora na Zemlji i jedino je smešteno usred okeana.

Najmanje po površini je Belo more. Najtoplije je Crveno more, u koje ne ulazi nijedna reka. Morska voda sadrži toliko soli da, ako bi se izvadila, mogla bi pokriti svo kopno slojem debljine nekoliko metara. Morski talasi mogu dosegnuti visinu od četrdeset metara.

Najhladnije more na svetu je Istočnosibirsko. Najpliće je Azovsko more, čija dubina nigde ne prelazi trinaest i po metara. Od svih mora, Mediteransko obuhvata najveći broj država. Na dnu mora postoje vrući gejzeri koji izbacuju vodu zagrejanu na 300-400 stepeni Celzijusa, ali voda ne ključa zbog ogromnog pritiska. Morima i okeanima pripada 99% ukupnog životnog prostora na Zemlji.

Život je prvi put nastao upravo u moru. Morski led, ako se otopi, može se piti, samo je blago slan. Morima i okeanima pokriva se 71% površine planete i sadrže 99% njenih vodenih zaliha. Najduži planinski lanac na Zemlji nalazi se ispod vode – to je Srednjoatlantski greben dug preko 50 hiljada kilometara, obuhvatajući ceo svet.

U morskoj vodi nalazi se oko 20 miliona tona rastvorenog zlata. Prosečna temperatura vode u svetskom okeanu iznosi +3,5 stepeni Celzijusa.

75% najvećih gradova na Zemlji nalazi se na obali. 80% svetskog stanovništva živi na udaljenosti od najviše stotinu kilometara od obale mora ili okeana.

Nekada kopno, teritorija koju danas zauzima Sredozemno more potopljena je zbog povećanja nivoa svetskog okeana, kada su vode Atlantskog okeana prodrle kroz Gibraltarski moreuz.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime