Evo zašto su likovi antičkih statua uvek imali mali polni organ

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је penis.jpg

Ako ste ikad posećivali muzeje ili galerije, verovatno ste zapazili  skulpturu muškarca sa savršenim torzoom, rukama, nogama, i figurom u celini. I kod ove statue najverovatnije je bio mali penis.

Sigurno ste se ponekad zapitali zašto skoro svaku drevnu statuu krasi prilično mali penis? Sve ostalo je, na ovim muškarcima, idealno. Razlog je zanimljiviji nego što vi mislite.

Knjiga „Kako govoriti o istoriji umetnosti“ ukazuje da u drevnim vremenima, veliko nije uvek označavalo – bolje.

Istoričarka umetnosti Elen Oredson objašnjava:

“ Za većinu ljudi, u to vreme, veliki penis je bio povezan sa glupim, pohotnim i ružnim čovekom. Idealan Grk je mudar i autoritativan, i pre svega racionalan. On može često da ima seks, ali to nije povezano sa veličinom penisa. Ne tako veliki penisi su im omogućavali da ostanu hladni, i vođeni zdravom logikom“

Evo zašto su likovi antičkih statua uvek imali mali penis

U to vreme se smatralo da, što je manji penis, njegov vlasnik je  racionalniji i intelektualniji. Takav muškarac ima više šanse da koristi svoj mozak, nego polni organ.

Mali muški polni organi su uglavnom prikazani na statuama koje predstavljaju heroje, bogove i sportiste, dok su veliki penisi u erekciji krasili statue demona, poput satira (poluljudi-poluživotinje velike požude i strasti s sklonošću prema akoholizmu).

Zato su statue, kao sto je statua Davida, izgledale ovako:

Evo zašto su likovi antičkih statua uvek imali mali penis

A statue budala su izgledale ovako:

Evo zašto su likovi antičkih statua uvek imali mali penis

Dodaćemo da su vajari više pažnje pridavali vajanju određenih mišića, kostiju i crta lica, ali ne i genitalija. Ovo potvrđuje da se veliki polni organ nije smatrao  prioritetom u drevnoj Grčkoj i Rimu.

Dakle, od doba antičke Grčke do danas, tokom proteklih vekova, civilizacija se transformisala. Ali, kada je u pitanju idealna veličina penisa – društvo je, jednostavno, zamenilo jednu neosnovanu teoriju drugom.

A šta vi mislite po ovom pitanju?

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

8 KOMENTARA

  1. A mozda je zakon odredjivao cm? Jer je vladar bio impotentan ili iskompleksiran, pa niko nije smeo da ima veci…
    I kao u svakom dobu, postajala je nekolicina koja nije postovala zakon (odatle statue sa velikim penisom)
    A mozda je jednostavno prikazano realno, znamo da mnogi penisi kad nisu u erekciji, nisu bas veliki…

  2. Sasvim je O.K. pridavati duhovnim vrednostima više značaja nego strastima. To razlikuje i sada gospodina od animalnog čoveka. Trebali bi da civilizacijski napredujemo, ali ne mi smo nazadovali zahvaljujući potrošačkom društvu koje naše iskorišćava naše najnže nagone da bi imalo od toga finansijsji ćar. Glasam za antičke Grke.

  3. Ne znam za antičke statue ali ove na slikama su iz renesanse, jedno 1200 godina kasnije, u trenutku kad je crkva još uvek veoma uticajna i moraju se slušati crkveni autoriteti, a oni baš i nisu bili oduševljeni seksom, makar na rečima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime