Lek za žensku histeriju: Kako je nastao prvi vibrator

U današnje vreme smo u većini slučajeva sami sebi lekar. Sami sebi postavimo dijagnozu…terapiju… Trknemo do apoteke da napunimo zalihe…
– Dobar dan…
– Dobar dan….
– Dajte mi molim vas, jedan Bensedin od 2 mg…. I jedan Brufen od 600….pakovanje Andola… ako može i Pentrexyl…

Apotekarka neće trepnuti pre nego ispovrne kesu od pola kile lekova. Naravno da se podrazumeva uzimanje bilo čega za smirenje… Nezadovoljstvo, nervoza, promene raspoloženja…. sve će to da reši šaka Bensedina… danas ih jedu kao kokice… U XIX veku takvi simptomi kod žena su mogli da budu definisani samo kao “histerija”…

Sama reč “histerija” potiče od grčkog “histera”, što znači materica. Još u antičko vreme dijagnoza histerije je postavljana mnogim ženama. To su bile uglavnom mlade udovice, device…žene koje su svoj duh i telo zaveštale Bogu… Tako je poremećaj doveden u vezu sa nezadovoljenim seksualnim nagonom. Terapija je bila “histerični paroksizam” – tadašnji termin za ženski orgazam.

Naravno da su terapiju sprovodili samo lekari i babice. Masturbacija je bila “opasna po telo i um” i zbog toga osuđivana, tako da su samo dovoljno kompetentne osobe mogle da sprovode masažu genitalija kao medicinsku terapiju.

Sobzirom da je oslobađanje od histerije bila isključivo lekarska dužnost, a sama masaža je bila jako iscrpljujuci posao, lekari su bili u velikom problemu. Posebno kada je broj “obolelih žena” skočio na 75% ženske populacije…. a zahtevale su česte terapije.

Hronična bolest – potpuno razumljivo… Mučenici lekari su jednostavno morali da pribegnu konstrukciji prvog genitalnog masažera – vibratora.

Danas žene idu u banju da se valjaju po lekovitom blatu i kupaju u lekovitoj vodi…. Tada su odlazile na terapiju vibratorom na vodeni pogon. Ličio je na vatrogasno crevo, a masaža jakim mlazom vode je pacijentkinje dovodila do orgazma za svega par minuta.

Sledeći masažer je bio na parni pogon…pa na pedale…navijanje… Vrlo, vrlo nepraktično i teško za rukovanje.

Krajem XIX veka je patentiran prvi električni vibrator (sa dodacima)

Početkom XX veka najzad prestaje da bude medicinski aparat i postaje jedan od električnih uređaja za domaćinstvo. Masovno su reklamirani u ženskim časopisima uz kozmeticke proizvode i kućne aparate.

Prodavani su sa preporukom da se koriste ne samo za njihovu namenu, već i za masažu glave, lica, otklanjanje celulita, pa čak i bolova u donjem delu leđa. U Americi su vibratori postali toliko popularni da su od 1917. često dolazili u kompletu sa priključcima za usisivače.

Posle pojave u porno filmovima dvadesetih godina, diskreditovan je i prebačen u specijalizovane prodajne kataloge, da bi se sedamdesetih godina vratio u glavne društvene tokove u novom obliku i novoj ulozi. Patentiran je vodootporni bežični model.

Najzad kontrola nad ženskim orgazmom bukvalno prelazi iz ruku medicine u njihove lične.

Ko zna kako bi dijalog sa početka teksta izgledao da se žene nisu izborile za svoj omiljeni kućni aparat i da “lečenje histerije” nije u njihovoj moći. Već vidim prepunu čekaonicu žena svih dobi i zanimanja…

– Dobar dan…
– Dobar dan…
– Imam napade histerije…
– Lezite ovde…brzo ćemo…
Par minuta, par uzdaha, a onda….
– Sutra u isto vreme?
– Da gospođo… Potrebna vam je redovna terapija
– Doviđenja doktore…..
– Sledećaaaaa!

media.rs

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime