Kako govor utiče na našu karmu

Važno je zapamtiti da kada kritikujemo nekoga, preuzimamo negativnu karmu i loše karakterne osobine tog čoveka. To je zakon karme. Takođe, preuzimamo osobine ličnosti koje hvalimo. Stoga Vede pozivaju da uvek govorimo o Bogu i svetima i da ih hvalimo. To je najlakši način da steknemo božanske osobine.

Drugim rečima, želimo li steći određene osobine, dovoljno je da čitamo o svetcu koji ih je posedovao ili da razgovaramo s nekim o njegovim osobinama. Primetno je da dobijamo osobine osobe o kojoj razmišljamo i govorimo.

Zato čak i zapadni psiholozi savetuju da razmišljamo i razgovaramo o uspešnim i harmoničnim ljudima. No, što smo sebičniji i zavidniji, teže nam je da govorimo pozitivno o drugima. Treba da naučimo da ne kritikujemo nikoga.

Imao sam klijenta koji je prema horoskopu trebao imati ozbiljnu bolest te godine, ali nije je dobio. Upitao sam ga šta je radio te godine. Rekao je da je sebi obećao da neće kritikovati nikoga. Primetio je da mu se život poboljšao i da je njegova duhovna praksa dostigla novi nivo.

Onaj ko nas kritikuje prenosi nam svoju pozitivnu karmu i preuzima našu lošu. Zato se u Vedama smatralo da je dobro kada nas kritikuju.

Kako govor utiče na našu karmu?

U „Mahabharati“ se kaže da ako nešto nameravamo uraditi, ne bi trebalo o tome nikome govoriti. Čim to kažemo, verovatnoća da će se to ostvariti smanjuje se za 80%, posebno ako to poverimo zavidljivom ili pohlepnim ljudima. Zašto oni koji govore malo i promišljeno postižu više? Oni ne rasipaju energiju.

Drugo pravilo povezano s izgovorenim rečima je da ako nekome učinimo nešto dobro i pohvalimo se drugima, gubimo pozitivnu karmu i sve dobrobiti koje smo tim činom stekli.

Hvalisanje malo šta donosi. Zato ne bismo trebali da se hvalimo svojim postignućima, jer tada gubimo sve plodove koje smo dosad zaradili.

„Kad daješ milostinju, neka leva ruka ne zna šta čini desnica, da tvoja milostinja ostane tajna. I Otac tvoj, koji vidi tajno, uzvratiće ti javno“ (Matej 6,3-4).

Rami Blekt

Tri nivoa duše – tri nivoa govora. Koji je vaš?

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime