Jeste li sigurni da je vaša realnost baš vaša? Vaš svet zavisi isključivo od vaše percepcije!

Prv potez koji biste morali napraviti da promenite svoj mentalni sklop dovoljno da vaš život počne,  polako ili sigurno, da se menja, je da shvatitite da je stvarnost vrlo relativna, diskutabilna, elastična, potpuno subjektivna i da se, uz ispunjavanje određenih uslova, na nju apsolutno može uticati.

Većina ljudi veruje da je ono što vide svojim očima, iskuse ili osete na svojoj koži nepobitna istina. Ubeđeni su da su sva njihova usvojena znanja ispravna, zaključci nepogrešivi, stavovi zacementirani, a sva stanja u kojima se nalaze nepromenjljiva, ili bar da ne zavise od njih. Problemi su nerešivi, situacije bezizlazne, život je patnja. Ali da li je to zaista tako? Retko ko se upita.

Zaboravite na trenutak sve što ste do sad naučili i sve što mislite da znate. Razmislite o utvrđenoj činjenici da svaka osoba sebe i svet posmatra kroz ličnu prizmu, na svoj način. Ovo je samo po sebi već dokaz za tvrdnju da je stvarnost subjektivna, a ne univerzalna. Isti događaj ili osobu svako tumači drugačije.

Prizma kroz koju sve posmatramo je sastavni deo ljudi. Kakva će ona biti zavisi od svakog događaja, iskustva, sveg usvojenog znanja, ličnih stavova, okoline, doba u kojem živimo, godina, statusa u društvu i, možda najvažnije, lične životne filozofije. Vaše prizme ne možete se otarasiti. Ali je možete promeniti.

Naravno da vaš pogled na život treba, i mora, da bude ličan, jer, na koncu, to je vaš život, to su vaša iskustva, to su vaša osećanja i stavovi. Ali, postoji velika mogućnost da nema veze sa stvarnošću. To sve tako crno, strašno, bezizlazno, očajno i poražavajuće, možda, zapravo ne postoji. Pokušajte da pogledate na svoj život iz drugog ugla.

Napišite na papir sve za čega biste mogli biti zahvalni, sve zbog čega biste mogli biti blagosloveni. Na primer, možda ste savršenog zdravlja, ili imate divnu porodicu, zdravu, srećnu decu. Možda nemate porodicu, ali imate sjajne roditelje ili verne prijatelje koji su uvek tu za vas. Možda radite posao koji volite i uz to odlično zarađujete. Možda imate lepu kuću i božanstven pogled iz dnevne sobe.

Možda imate slatkog kućnog ljubimca, kul mobilni, ili vitko telo bez dijete i vežbanja (zamislite postoje i takve žene). Možda vam po zidovima visi pregršt diploma. Možda imate neviđen talenat za pevanje, crtanje, pisanje. Možda vam je srce ispunjeno ljubavlju. Nešto od ovoga morate imati. Ako je tako, to automatski znači da nije sve baš tako crno kao što izgleda.

Čovek kada usvoji potrebna znanja i kada svoj um istrenira dovoljno da sasvim promeni način na koji posmatra sebe, svoj život i sve oko sebe, postaće pozitivniji, otvoren za nove mogućnosti, tolerantniji, smireniji, oslobodiće se mržnje, ljubomore, gorčine. U njega ućiće nada i vera. Ovakvo psihičko stanje uvek donosi moć, spokoj i zdravlje, a oni garantuju sjajnu budućnost.

Zapamtite, sve oko vas je promenjljivo, fleksibilno, i zavisi od vas. Da, vaš život zavisi od vas, gde god da ste! Kada prihvatite ovu mogućnost, neka nova, do sada zatvorena vrata počeće sama da se otvaraju. Razmislite o ovoj mogućnosti i pročešljajte dobro svoje stavove, verovanja, ubeđenja…do sledećeg puta. A videćete i zašto.

Bojana Čupić

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime