Japanci uveli obavezno spavanje na poslu

Ako se u Japanu odlučite da odspavate na poslu, niko vas neće kritikovati ili otpustiti zbog toga. Kod njih postoji posebna pauza za dremanje i odmor od posla koja se smatra časnim i dostojanstvenim postupkom..

Japanski poslodavci odlučili su da spavanje na radnom mestu postaje deo radnih obaveza svakog zaposlenog.

Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenih, koja onda utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta čak 138 milijardi dolara.

Stoga je predlog poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravlja da zaposleni dobiji barem pola sata za spavanje u ranom poslepodnevu.

Jedna japanska kompanija inače specijalizovana za izradu stolica i stolova za gejming, u svoj asortiman dodala je i rasklopivi krevet za spavanje na poslu, koji je moguće skloniti pod kancelarijski sto.

Ovaj krevet kapaciteta do sto kilograma namenjen je radnicima u kancelariji, kako bi pauzu za ručak zamenili pauzom za kratko spavanje.

Takodje, Nekstbit, japanska IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene odmah pripremila takozvane „strateške spavaće sobe“.

Ove sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su najstrože zabranjeni.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

  1. Dakle, još jednom su uspeli da me iznenade, čudo su ti Japanci! Jedna od retkih zemalja u kojoj bih volela da živim. Da mogu, sutra bih pozvala medjunarodne selidbe Pro move da me tamo presele. Sve mi odgovara, pa i ovo dremanje, jer posle pauze za ručak redovno počne da mi pada glava, ma šta da jedem. Oni znaju kako da ugode radniku, da bi još bolje obavljao svoj posao. I svaka im čast!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime