Gorica Nešović o švaleraciji

U drugoj polovini prošlog veka, tamo negde 70-ih godina, pričalo se da su najveći švaleri poštari. U to vreme, žene su ređe radile, dakle bile su kod kuće, a sistem komunikacije su bila pisma, razglednice, telegrami… svako malo, eto ga poštar.

Kad ujutro zazvoni neko, a nije najavljen „to je sigurno poštar“. Ako su lepe vesti, poštar se pozove i na kafu. On je ženu-domaćicu zaticao u raznim izdanjima – sa viklerima, nenašminkanu, u bade-mantilu, kućnoj haljini od zenane… Samo za njega, ona se nije doterivala.

Druga kategorija potencijalnih švalera su bili majstori. On dođe, popravi, sredi… spasi. Heroj.

Treća kategorija su ostali. Službeno se putovalo i tada. Obavezno se na put vodila ili sekretarica ili ljubavnica. U povratku se za ženu kupi poklon i buket cveća i nikom ništa. Svakom je odgovaralo ono što ima, dok ne zaviri u tuđe.

Da li su žene znale da ih muževi varaju? Ne znam. Da li su oni znali da poštar često pije kafu, ili da majstor često zavrće? Ne znam. Sa ove distance, tu ima čak i neke romantike.

Skoro mi je prićao taxista, da i danas postoje mesta, koja bije glas da su švalerska gnezda. U međuvremenu, od švalerisanja neki su razvili i posao. Kažu da u Beogradu ima oko 1500 stanova koji se izajmljuju na dan, pa čak i na sat.

Čak i reć švaler više nema nikakvo značenje. Potiče od francuskog chevalier – kavaljer. Nekada je ona značila prevaru, a danas se to zove „sexualna komunikacija“ ili „kombinacija“.

Ima mnogo definicija za švalera. „Čovek koji proverava da li je njegova žena ona prava, tako što je često upoređuje sa drugima“, „Osoba koja ima devojku/ženu, a ima i nekoliko pored nje, pa lepim osmehom negira da te druge postoje, čak i ako ga neko slučajno negde uhvati.“, „Kadar na vreme stići, brzo uteći i u tuđem ormaru odstojati“, „Izuzetno poverljiva osoba“…

Ima duhovitih.
Znam za slučaj dve drugarice koje su se takmičile koja će „teži slučaj“ da ima. Oženjen bez dece – 1 poen, oženjen sa detetom – 3 poena, oženjen sa dvoje dece – 5 poena. Nakupile su dosta poena, samo nisu na kraju znale šta sa njima.

O političkoj švaleraciji ne smem ni da počnem…

Svašta se promenilo od onih 70-ih, ali i ja dalje mislim da je mnogo lepše sedeti udobno u jednoj fotelji, nego ispružiti noge na dve stolice.

Gorica Nešović

Gorica Nešović: Kad se žena razvede

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime