Sedam muževa, osam brakova: Ljubavni život Elizabet Tejlor

Elizabet Tejlor je oličenje starog holivudskog glamura. Imala je sve: lepotu, slavu i život ispunjen ljubavlju. Bila je san svakog muškarca, a udavala se 8 puta, za 7 različitih muževa. Svojim romansama se proslavila ništa manje nego briljantnom glumom.

Femina je fascinirana ljubavlju koju je Elizabet Tejlor davala i primala tokom celog svog života i zato želi da vam ispriča najzanimljivijie detalje svakog od njenih brakova.

Elizabet Rouzmond Tejlor rodila se 1932. Holivudska zvezda je postala još ako dete. Kad je odrasla, počela da dobija uloge u romantičnim filmovima 50-ih godina prošlog veka.

Elizabet Tejlor postala je najplaćenija filmska zvezda 60-ih i dobitnica mnogih nagrada. U svojoj kolekciji ima tri Oskara i četiri Zlatna globusa.

Na vrhuncu karijere, Elizabet Tejlor je važila za najlepšu ženu sveta. Njena lepota je smatrana čudesnom jer su prelepa kosa, osin struk, oči retke ljubičaste boje i dvostruki red trepavica – divna genetska mutacija – činili njen izgled toliko božanstvenim, da su ga neki istraživači vrlo ozbiljno proučavali.

Elizabet Tejlor je verovala da je zbog uloga koje je dobijala želela da što pre odraste i time objašnjavala svoje brojne brakove.

Jednom je rekla da je njen lik na platnu podstakao u njoj želju da bude prava žena i supruga. Brak je smatrala prilikom da bude samostalna i živi kao odrasla. Priznala je i da je „nepopravljivo romantična”.

Prvi put se udala sa 18 godina, ali to je bila prolazna romansa

Njen prvi muž je bio Konrad „Niki“ Hilton mlađi. Zajedno su proveli samo 8 meseci – od maja 1950. do januara 1951. godine. Hilton je bio sin vlasnika lanca hotela Hilton, Konrada Hiltona.

Prema dostupnim podacima, mladi par se razveo zbog Hiltonovih loših navika.

U drugom braku je postala majka

Elizabet Tejlor je u februaru 1952. odlučila da drugi put okuša sreću u braku. Rekla je sudbonosno “da“ britanskom glumcu Majklu Vajdingu, koji je bio 20 godina stariji od nje.

U tom braku je dobila dva sina – Majkla i Kristofera. Kristofer je kasnije pričao da im je majka, dok su bili deca, dozvoljavala da se igraju sa Zlatnim globusima, ali ne i sa statuetama Oskara.

Kad je njena karijera naglo krenula uzlaznom linijom, odnos sa Vajdingom se pogoršao. I nakon 5 godina braka, njihovi putevi su se razišli.

Tri je srećan broj. Treći brak Elizabet Tejlor bio je ispunjen ljubavljui i luksuznim poklonima

Samo mesec dana nakon razvoda od Vajdinga, glumica se ponovo udala. Njen treći muž je bio producent Majk Tod. U braku su dobili jednu ćerku, Lizu.

Kažu da je Tod mazio svoju ženu neobičnim poklonima – od posebne večere dostavljene iz Pariza, do pune vitrine nakita. Svi koji su ih znali, govorili su da su istinski srećni i zaljubljeni.

Nažalost, Majk Tod je 1958. poginuo u avionskoj nesreći, kada je njihovoj ćerki bilo samo 6 meseci.

Četvrti brak bio je kontroverzan, ali ona ni za čim ne žali

Nakon Todove smrti, glumica je bila skrhana bolom. Utehu je potražila u vezi s njegovim prijateljem, pevačen Edijem Fišerom. Fišer je bio oženjen glumicom Debi Rejnolds, ali ju je ostavio zbog Liz Tejlor. Zbog toga se štampa okomila na oboje.

Elizabet Tejlor je objavila da će njihov medeni mesec trajati 40 godina, ali se brak raspao posle samo 5 godina.

Njena burna veza sa petim (i šestim) mužem obrušila se na Holivud kao oluja

Elizabet Tejlor se zaljubila u glumca Ričarda Bartona na snimanju filma “Kleopatra”. Stvari su se brzo odvijale i oni su se venčali u maju 1964, istog meseca u kome se razvela od Fišera.

Njihova veza bila je poznata po skandalima, izazvanim uzavrelim strastima. Par je često kritikovan zbog neprikladnog ponašanja.

Njihov desetogodišnji brak raspao se 1974. nakon što su odglumili razvod u televizijskoj drami. Ali posle 16 meseci, u oktobru 1975, ponovo su se venčali.

Liz je govorila da je ludo zaljubljena u Bartona i da se nikada neće udati za nekog drugog. Međutim, njihov drugi brak je trajao manje od godinu dana i ona je posle njega još dvaput razmenila bračne zavete sa drugim muškarcima.

Iako poslednja dva braka nisu uspela, ostala je u prijateljskim odnosima s bivšim muževima

Šesti muž Liz Tejlor je bio političar Džon Vorner. Povezala ih je zajednička ljubav prema konjima, ali su se posle skoro 6 godina zajedničkog života ipak razveli.

Poslednji muž Elizabet Tejlor bio je građevinski radnik, Lari Fortenski, 20 godina mlađi od nje.

Venčali su se 1991. na grandioznom venčanju, priređenom na imanju Majkla Džeksona. Za razliku od svoje žene, Fortenskom je smetalo da bude stalno u centru pažnje i 1996. su se razveli.

Elizabet Tejlor je održavala kontakte s Vornerom i Fortenskim sve do kraja života.

Ostavivši iza sebe propale brakove, Elizabet Tejlor je svoje preostale godine dobro iskoristila

Čak i u poznim godinama, Elizabet Tejlor je nastavila da nastupa na televiziji i na sceni. Imala je svoju liniju nakita i parfema, a takođe se svesrdno posvetila humanitarnom radu. Osnovala je  fondaciju za prevenciju i lečenje side.

Kraljica Elizabeta II odlikovala ju je 1999. za filantropski rad, a 2001. je dobila američku predsednčku medalju za „za izuzetna dela učinjena za zemlju ili njene građane“, uprkos tome što se odrekla američkog državljanstva u korist britanskog.

Elizabet Tejlor je umela da voli i volela život, što potvrđuje i njen odgovor na ponudu da napiše memoare: “Nema šanse, ja još živim svoje memoare.” Preminula je od srca 2011. godine. Prethodno je napisala da joj je „suđeno da daruje ljubav, da bude majka, žena i prijatelj“.

Svesna svoje lepote, birala je odeću koja je naglašavala njenu atraktivnu fuguru, a to su često bile kreacije Valentina i Halstona, čime doprinela njihovom usponu u svetu mode.

U skladu sa humorom i glamuroznim stilom koji su definisali njen život, ostavila je instrukcije da na sahrani limunzina s njenim kovčegom kasni „damskih“ 15 minuta.

Šta mislite o Elizabet Tejlor, njenom životu i brakovima?

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime