Danas je Svetski dan Nutele!

5. februara širom sveta obeležava se Dan Nutele, verovatno najpoznatijeg namaza od lešnika koji je danas širom sveta jedan od najpopularnijih „slatkih grehova“ za sve ljubitelje čokolade.

Prvi Svetski dan Nutele obeležen je 2007. godine, nakon što je Sara Roso došla na ideju da tako proslavi postojanje ovog omiljenog namaza.

Italijanski prehrambeni div Ferero ubrzo je zabranio obeležavanje, tvrdeći da je sve napravljeno bez njihovog odobrenja. Ipak, kasnije je na zvaničnim stranicama Ferera objavljeno da je dogovor postignut.

Iako je Nutela po prvi put izašla na tržište 1964. godine, njena preteča, namaz Supercrema, postojao je od 1951. Supercrema je razvijena iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduje, stvorene 1946. od Pjetra Ferera, osnivača firme. Glavni sastojak, lešnik, je tipični proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica Ferero.

Svi su ovi proizvodi bili preteče ovom današnjem, mešavini čokolade i lešnika razvijenoj u Italiji posle preteranih poreza na kakao koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade.

Tačan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferero. Prema oznaci sa ambalaže, glavni sastojci Nutele su šećer, različita biljna ulja te lešnici i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).

Nutelin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od lešnika jer po italijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

U Italiji Nutela je postala kulturni i društveni fenomen. Nutela je vrlo popularna i u ostatku Evrope, u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Turskoj, Singapuru, Brazilu i Južnoj Africi. Manje je popularna u SAD-u, gde je taj proizvod bio samo skupi uvoz sve do 2000-ih. Popularnost Nutele nije zaobišla ni našu zemlju, pa je mnogima omiljena poslastica.

Ova domaća Nutela je jeftinija i zdravija od kupovne!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime