Čime se Brižit Bardo bavi nakon završetka karijere

Glumica i zaštitnica prava životinja, nikada nije prihvatala stvari zdravo za gotovo, a njene izjave da „češće menja muževe nego prijatelje“, da su „životinje bolje od ljudi“, kao i da će se „osećati staro kad ne bude dobila muškarca kog poželi“ samo su neke od onih koje se širom sveta citiraju i odražavaju njenu životnu smelost.

Bila je etalon lepote za Evropu, kao Merilin Monro za Ameriku. Brižit Bardo se ne nikad nije plašila da bude svoja, bez maske, izveštačenosti i pretvaranja. Možda joj se zbog toga i dalje dive.

Bridzit Bardo i Pablo Pikaso

Brižit An-Mari Bardo rodila se 28. septembra 1934. Majka joj je bila domaćica, a otac industrijalac. U detinjstvu nije bila naročito lepa – nosila je zubnu protezu i naočare.

Zajedno sa mlađom sestrom, Brižit je učila ples. Veoma je pazila na držanje i u slobodno vreme hodala sa čašom na glavi, čemu se njena mama uvek čudila. Porodica je bila vrlo konzervativna i roditelji su se protivili njenoj umetničkoj karijeri.

Dok se njena sestra opredelila za egzaktne nauke, roditelji su sa čuđenjem primetili da se njihova ćerka pretvorila u divnog labuda. I nekako je prećutno odlučeno kako Brižit treba da se uda za pristojnog čoveka – na primer, sina advokata.

Brižit se ipak 1947. upisala na Nacionalni konzervatorijum za ples. Njen talenat i gracioznost su vrlo brzo zapaženi i tako je postala je jedna od retkih koje je u svoju klasu primio ruski koreograf Boris Knjazev, kod koga je učila tri godine. Ubrzo je postala model časopisa Vog i čak dospela na naslovnu stranu Eli magazina. Tako su je primetili Rože Vadim i Mark Alegre.

Brižit Bardo i njen prvi suprug Rože Vadim

Alegru se dopala mlada lepotica i pozvao je na probno snimanje. Tako je dobila svoju prvu ulogu na filmu. Za četiri godine snimila je čak 17 filmova!

Godine 1953. pojavila se na Kanskom festivalu, nakon čega je stekla svetsku slavu filmom I Bog stvori ženu, u režiji Rožea Vadima.

Tokom svoje filmske karijere igrala u više od pedeset filmova, ali je samo dan pred svoj 40. rođendan objavila da prekida filmsku karijeru i posvetila se zaštiti životinja.

Što se tiče suprotnog pola, Brižit nikada nije patila od nedostatka muške pažnje. Imala je pet zvaničnih brakova i priličan broj ljubavnih afera. Sa Žakom Šarijeom je dobila sina Nikolasa, koji je nakon razvoda ostao sa ocem.

Na Kanskom festivalu se pojavila u bikiniju, pa se smatra da je upravo ona unela taj trend u svet mode.

Nastanivši se u Sen Tropeu, proslavila je tu malu luku na Azurnoj obali, koja je ubrzo postala stecište umetnika, džet-seta i turista. Tamo i danas živi povučeno, okružena životinjama.

Brižit je 1986. godine osnovala fondaciju za zaštitu životinja, koja nosi njeno ime. Zbog toga je prodala svoj skupoceni nakit na aukciji.

Godine 2013. htela je da podnese molbu za rusko državljanstvo, ukoliko u Lionu bude izvršena eutanazija nad dva slona obolela od tuberkuloze.

Na svoj 75. rođendan zamolila je Sofiju Loren da se odrekne krzna. To joj je bio bi to nalepši rođendanski poklon.

Brižit Bardo ne pribegava plastičnoj hirurgiji kako bi sačuvala mladalački izgled. Protivnica je neprirodnosti, proteza i transplantacija. Glumica veruje da treba stariti dostojanstveno, a ne pretvarati se u lutku.

Zbog artritisa teško hoda, ali ne želi da ode na operaciju. “Ne mogu više da hodam ni da plivam, ali svaki put kada vidim kako životinje pate, pomislim kako nemam na šta da se žalim.”

Slavni mogu da žive i tako: jednostavno, bez patetike i čineći dobro. Možda nije u svemu u pravu jer je samo čovek, ali od nje se ima šta naučiti – ne plašiti se bora i činiti dobro, ne očekujući ništa zauzvrat. Poželimo ovoj divnoj ženi zdravlje, snagu i toplinu!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime