20 fenomenalnih saveta psihologa Dejla Karnegija

Pisac, psiholog i pedagog Dejl Karnegi je razmišljao i živeo po principu „u svetu nema loših ljudi“. Postoje samo neprijatne okolnosti koje se lako mogu izmeniti.

Dovoljno je samo promeniti svoj odnos prema njima. Zato zbog neprijatnih okolnosti ne treba kvariti život i raspoloženje okolini.

On je takođe razradio sopstvenu koncepciju beskonfliktnog i uspešnog odnosa. Imao je puno pristalica svoje teorije, ali i onih koji su bili protiv nje. Međutim, niko nije ostao ravnodušan, a njegove savete je korisno poslušati:

1. Svaki čovek je barem pet minuta dnevno budala. Prava mudrost se svodi na to da se taj vremenski limit ne prekorači.

2. Ako ti sudbina podari limun, napravi od njega limunadu.

3. Naučite da se stavite u položaj drugog čoveka i shvatite šta je potrebno njemu, a ne vama. Ceo svet će biti uz onoga ko uspe to da uradi.

4. Budite zauzeti. To je najjeftiniji lek na svetu, i jedan od najefektivnijih.

5. Ako poželite da promenite nekoga počnite od sebe. To je korisnije i bezopasnije.

6. Zamisli najgore posledice koje može da izazove tvoj postupak, unapred se pomiri sa njima i onda dejstvuj!

7. Osmeh ne košta ništa, a mnogo vredi.

8. Mnogi zovu lekara kada im je potrebna publika.

9. Ljude ne zanimamo ni ja, ni vi. Ujutru, u podne i uveče oni se bave samo sami sobom.

10. Kada čovek započne rat protiv samog sebe on već vredi nešto.

11. Jasno je da vaš muž ima nedostatke, ali da je svetac nikad vas ne bi oženio.

12. Zapamtite da je ime čoveka najslađi i najvažniji zvuk na planeti za njega na bilo kom jeziku.

13. Tajna naše nesreće je u tome što imamo previše slobodnog vremena da razmišljamo o tome da li smo srećni ili nismo.

14. Za mudrog čoveka svaki dan počinje novi život.

15. Ne sutra. Dan spasenja čoveka je danas.

16. Ne plašite se neprijatelja koji vas napadaju. Plašite se prijatelja koji vam laskaju.

17. Strah postoji samo u vašem umu, nigde više.

18. Jaka želja da nešto naučite je već 50% uspeha.

19. Ponašaj se kao da si srećan i postaćeš srećniji.

20. Na ovom svetu postoji samo jedan način da se zasluži ljubav – da prestanete da je zahtevate i da počnete da je pružate, ne očekujući zahvalnost.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

  1. Karnegi je umro potpuno sam. G-đa koja je zagovarala „osmehom kroz život“, izjavila je u Oprinoj emisiji da je na osnovu svojih knjiga i predavanja stekla ogromno bogatstvo. Uložila je u nekretnine ali nije išlo sve po planu, i sve je izgubila. JASNO i GLASNO rekla je da je shvatila da je osnova STABILNOSTI i SPOKOJA stabilna finansijska podloga! Pa razmislite o tome kome i za čega dajete pare, da vas uče kako se živi.

    • Dobar savjet je uvijek dobar savjet, bez obzira kako završio život onaj tko ti ga je dao. Upravo potreba za dobrim, korisnim i vrijednim savjetima vodila je i ove nesavršene ljude (koji su bili skloni greškama). U dobi od 17 godina čitao sam knjige Dale Carnegiea “Psihologija uspjeha“ (ima tri knjige u serijalu) i one su me usmjerile na praktičnu psihologiju i dale mi vrlo vrijedne i korisne savjete i razmišljanja koje i danas (kada imam više od 50 godina) uspješno i radosno primjenjujem u životu. Tako da sam tom čovjeku izuzetno zahvalan za njegov trud. Smatram li ga svojim “guruom“? Ne! Smatram li ga nepogrešivim autoritetom? Ne! Obožavali li ga? Ne! Ali njegove knjige su vrlo praktične i korisne za život. Naravno da za život nema recepta, nego imamo samo savjete – a kako će izgledati naš život, to ovisi o mnogim čimbenicima. Ali i sam Carnegie je rekao da je puno važnije kako reagiramo na ono što nam se događa, nego ono što nam se događa. Ja nemam taj podatak da je on “umro potpuno sam“ – sigurno on to nije niti birao. Ali njegov život je njegov život, a naš život je naš život. No ono što nas povezuje jesu riječi, savjeti, pomoć koje možemo jedni drugima pružiti. Zato čitajmo s radošću knjige Dale Carnegiea jer su one pune korisnih, praktičnih i vrijednih životnih savjeta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime