20 najlepših Jevrejki sveta

Jevrejke su od davnina poznate po svojoj lepoti. Zahvaljujući bogatoj istoriji ovog naroda, izgled jevrejskih devojaka je veoma raznolik – među njima ima ne samo divnih brineta, već i prirodnih plavuša.

Femina vam predstavlja poznate Jevrejke iz celog sveta, čiji su talenat i lepota postali etalon ženstvenosti.

Mila Kunis

Ova američka glumica rodila se u ukrajinskom gradu Černovci, u jevrejskoj porodici. Porodica je 1991. emigrirala u Sjedinjene Države i nastanila se u Los Anđelesu. Jednu od najznačajnijih uloga ostvarila je u filmu „Crni labud“, gde je igrala balerinu Lili, zajedno sa još jednom slavnom Jevrejkom – Natali Portman.

Lorin Bekol

Američki filmski institut proglasio je ovu slavnu glumicu jednom od 50 filmskih legendi Holivuda. Rođena kao Beti Džoun Perski, Lorin Bekol je rođaka bivšeg predsednika Izraela, Šimona Peresa. Karijeru je započela kao manekenka, a proslavila se kao filmska, pozorišna i televizijska glumica, poznata po svom dubojom glasu i senzualnosti.

Amanda Pit

Glumica Amanda Pit rođena je 1970. u njujorku. Udata je za američkog scenaristu i producenta jevrejskog porekla, Dejvida Beniofa, tvorca čuvene TV serije Igra prestola.

Rejčel Vajs

Rođena je u Londonu 7. marta 1970. Godine u porodici pronalazača Džordža Vajsa, mađarskog Jevrejina i psihoterapeutkinje Edit Rut, rođene u Beču. Edit Rut nije bila čistokrvna Jevrejka, pošto je takođe imala italijansko-austrijske korene i odrasla je kao katolikinja, ali je kasnije prihvatila judaizam.

Hedi Lamar

Austrijska i američka glumica, rođena je 9. novembra 1914. u Beču, u jevrejskoj porodici. Postala je slavna 1933. godine, nakon uloge u čehoslovačko-austrijskom filmu “Ekstaza”,  u kome je još kao Hedi Kisler pojavila gola i sa Zvonimirom Rogozom odigrala scenu vođenja ljubavi. Iako se glumcima vide samo lica, može se reći da je to bio prvi erotski film.


Gvinet Paltrou

Otac poznate glumice je Jevrejin, potomak poznate rabinske porodice Paltrovič, ali joj je majka Nemica. Gvinet Paltrou sebe ipak smatra Jevrejkom i svoju decu odgaja u tradiciji judaizma, iako je njen bivši muž i otac dece, muzičar grupe Koldplej, Kris Martin, hrišćanin.

Dženifer Koneli

Američka glumica, dete oca katolika irsko-norveškog porekla i majke Jevrejke, čiji su preci emigranti iz Poljske i Rusije. Učila je ješivu, jevrejsku školu u kojoj se proučava Talmud.

Goldi Hon

Američka glumica, rođena 21. novembra 1945. godine u Vašingtonu, čuvena je komičarka i dobitnica Oskara. Njena majka je bila Jevrejka i odgajala ju je u tradiciji judaizma. Ćerka Goldi Hon je takođe glumica i pevačica, Kejt Hadson.

Maja Plisecka

Legendarna ruska balerina, koreograf, pedagog, pisac i glumica, rođena je 20. novembra 1925. u Moskvi, u jevrejskoj porodici. Njena majka, Rahela Meserer, bila je glumca nemog filma.

Rifka Levi

Rifka Riki Levi je bila prva je profesionalna sarajevska balerina i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Rođena je 1907. u Sarajevu, kao jedna od pet sestara Levi. Odrasla je u mnogočlanoj porodici, obdarenoj mnogim talentima i pogledima na svet koji su se razlikovali i od njihove sefardske i od tradicionalne balkanske kulture i običaja. Likovi Riki i sestara Levi inspirisali su književnicu Gordanu Kuić za “Miris kiše na Balkanu” i “Cvat lipe na Balkanu” po kojima su urađene istoimene serije, kao i baletska predstava “Miris kiše na Balkanu – balet o Riki“.

Aja Jung

Aja Jung је srpska je balerina, koreograf, jadan od osnivača i direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru. Njena porodica vodi poreklo iz Dizeldorfa, a njen predak po imenu Karl Jung, kao i čuveni švajcarski psihijatar, došao je u Kragujevac, odakle je kasnije jednog sina poslao u Beograd.


Melani Loran

Francuska glumica, rediteljka i pevačica. Rođena je 21. februara 1983. godine u Parizu, a preci su joj bili Aškenazi i tunižanski Sefardi.

Sara Mišel Gelar

Američka glumica, rođena u jevrejskoj porodici, mada se njeni roditelji nisu pridržavali tradicija judaizma. Sara takođe nije privržena religiji.

Skarlet Johanson

Američka glumica i pevačica, čiji je otac poreklom Danac, a majka Aškenazi Jevrejka (etnička grupa Jevreja rasprostranjena u srednjoj i istočnoj Evropi). Njeni preci su emigrirali u Sjedinjene Države iz Minska. Skarlet sebe smatra Jevrejkom i slavi jevrejski praznik Hanuku, mada priznaje da je njena porodica oduvek slavila Božić.

Gal Gadot

Izraelska glumica i manekenka. Sa 18 godina krunisana je za Mis Izraela 2004. Zatim je dve godine služila kao vojnik u izraelskoj vojsci, nakon čega je studirala i gradila karijeru modela i glumice. Lokalni mediji su je prozvali „najvećom izraelskom superzvezdom”. Časopis Tajm proglasio ju je jednom od 100 najuticajnijih osoba sveta 2018. Dva puta se našla na godišnjoj listi najplaćenijih glumica na svetu.

Natali Portman

Izraelsko-američka glumica, čije je pravo ime Natali Hešlag, rođena je u Jerusalimu 9. juna 1981. Natali ima dvojno državljanstvo: američko i izraelsko. Udata je za koreografa Benžamena Milpjea, koga je upoznala na snimanju filma „Crni labud”, takođe Jevrejina. Venčali su se po jevrejskim običajima.

Elizabet Tejlor

Rodila se 27. februara 1932. u Londonu. Elizabet Tejlor je odgajana kao hrišćanka, ali je 1959. godine, sa 27 godina, prešla u judaizam i dobila jevrejsko ime Eliševa-Rahela. Decenijama je bila jedna od najvećih filmskih zvezda Holivuda. Živela je glamurozno i imala buran ljubavni život. Udavala se osam puta, od toga dva puta za Ričarda Bertona. Bila je borac za ljudska prava, osnivač fonda za borbu protiv side. Njen zaštitni znak su bile ljubičaste oči.


Kendis Izralou

Poznatija kao Kendis Najt, američka pevačica, tekstopisac i multiinstrumentalistkinja folk-rok benda Blekmors Najt. Udata je za slavnog britanskog gitaristu Ričija Blekmora.

Lili Palmer

Nemačka glumica, rođena je u Poznanju (danas u Poljskoj) 24. maja 1914. godine u jevrejskoj porodici. Zbog dolaska nacista na vlast, morala je da napusti domovinu. Igrala je u evropskim filmovima, a zatim karijeru nastavila u Holivudu. Godine 1975. je napisala autobiografiju koja je objavljena u bivšoj Jugoslaviji, pod naslovom “Sve zbog dugog nosa”.

Eva Grin

Francuska glumica i manekenka. Rođena je u Parizu i ima sestru bliznakinju, Džoj. Evina majka, Marlen Žober, glumica i pisac dečjih knjiga, rođena je u Alžiru u jevrejskoj porodici. Evin otac je Šveđanin po ocu i Francuz po majci. Eva Grin za sebe kaže da je “sekularna Jervrejka, koja nikada nije išla u sinagogu kao devojčica” i da se oseća kao građanin sveta jer da film i život ne poznaju granice.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime