10 stvari koje vam mogu spasiti brak

Skoro svaka složena situacija u životu ne predstavlja samo neprijatnost, već i mogućnost da naučimo lekciju iz nje. Upravo zbog toga uvek imamo šta da naučimo od čoveka koji je doživeo razvod.

Psiholog i konsultant Džerald Rodžers (Gerald Rogers) napisao je ovaj članak u vreme svog teškog razvoda. „Nakon što sam izgubio ženu koju sam voleo, a 16 godina braka je bačeno, voleo bih da sam ove reči mogao tada da čujem.“

„Femina“ ih je prevela za vas. Možda će jednom baš te reči spasiti vaš brak…

1. Nikada nemojte prestajati da se udvarate ženi. Nikada je ne prihvatajte kao nešto što se podrazumeva. Kada ste joj ponudili brak obećali ste da ćete biti čovek koji će uvek smelo štititi njeno srce. To je najvažnije i najsvetije blago koje vam je ikada bilo povereno. Ona je izabrala vas. To nemojte nikada da zaboravite i zapamtite da ljubav ne trpi lenjost.

2. Trudite se da uvek vidite samo najbolje. Fokusirajte se na to što volite kod svoje žene. To, na šta mi usredsredimo našu pažnju ima sposobnost da raste. A ako se koncentrišete na greške, greške ćete svuda i videti. Ako fokus svoje pažnje prebacite na nešto što vam se sviđa, za neko vreme ćete shvatiti da ste se oženili najdivnijom ženom na svetu.

3. Ne pokušavajte da je promenite. Vaš je zadatak da volite ženu takvu kakva ona jeste, bez nada i očekivanja. A ako se ona ipak menja, svejedno je volite, bez obzira da li vam se to dopada ili ne.

4. Preuzmite odgovornost za sopstvene emocije. Vaša žena nije obavezna da vas čini srećnim, isto kao što ne može ni da vas učini nesrećnim. Vi ste odgovorni za svoje pozitivno stanje, i tada će ta ista radost da prodre u vaš odnos. Ako ste nervozni i ljuti, nikada za to ne krivite svoju ženu. To je nešto što se dešava unutar vas, to su vaše emocije i vaša odgovornost.

5. Dozvolite vašoj ženi da jednostavno postoji. Kada je nervozna, ne pokušavajte to da ispravite. Vaš posao je da je jednostavno zagrlite i stavite joj do znanja da je to normalno. Neka zna da osećate kako joj je, da vam mnogo znači i da ste vi taj na koga uvek može da se osloni. Ženska priroda je promenljiva i plahovita, emocije su poput oluje, pojačaju se, a onda se umire. Ako vi za vreme te oluje ostanete jaki i nepokolebljivi, ona će moći da vam veruje.

6. Dajte svojoj ženi prostor. Posvećenosti žena se može pozavideti. Ali nekada im treba staviti do znanja da i briga o sebi nije loša stvar. Ponekad im je potrebno da odlete s vaših grana kako bi našle to što će im dati snagu. I ako im vi podarite takvu slobodu, one će se vratiti kako bi vam otpevale svoje nove pesme.

7. Nemojte se plašiti da izgledate glupo. Ne gledajte na sebe previše ozbiljno. Smejte se. I činite da se vaša žena smeje. Smeh olakšava svaku situaciju.

8. Učinite da se oseća kao kraljica. Izučavajte sve moguće jezike ljubavi zajedno. Zamolite je da napravi spisak od 10 stvari koje će joj pomoći da se oseća voljenom i poželjnom.

9. Učite da praštate. Skoncentrišite se na budućnost, a ne na prošlost. Ne dozvolite vašoj prošlosti da vas drži u zatočeništvu. Greške iz prošlosti, nebitno čije, vaše ili ženine, liče na teško sidro koje ne dozvoljava bilo kakvo kretanje napred. Praštanje – to je sloboda.

10. Uvek birajte ljubav. Uvek birajte ljubav. Uvek birajte ljubav. Na kraju krajeva, to je jedini savet koji vam je zaista potreban. Ako je ljubav princip kojim se rukovodite, na kome se zasnivaju sve vaše odluke, onda vašem braku ništa neće predstavljati pretnju. Ljubav uvek pobeđuje!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

  1. Fino navedeno ali ovo nikako ne bi trebalo da bude jednosmerno delovanje. Koliko je ovo bitno da muskarac preduzima prema zeni toliko je i obrnuto, zar ne? Opstanak i odrzavanje dobrih bracnih odnosa su podjednaka zelja oba partnera i zato se oboje moraju maksimalno potruditi da ispune sve gore navedeno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime