10 neverovatno zanimljivih knjiga koje ćete pročitati u jednom dahu

Čitanje knjiga može biti zabavan hobi, ukoliko izaberemo dobrog autora i delo.

Postoje knjige zbog kojih možete zaboraviti omiljenu seriju, kao i prelistavanje novosti na Fejsbuku. One će vas odvući u nepoznati svet još na prvim stranicama i zaokupiće svu vašu pažnju.

Mi smo sastavili spisak od 10 knjiga, koji će se dopasti svima, kako početnicima, tako i već starim poštovaocima književnosti. Ove priče i likovi vas neće ostaviti ravnodušnim!

Stiven King, „Pod kupolom“

Mali gradić je odsečen od sveta. Prekrila ga je kupola nepoznatog porekla. Vojska pokušava na razne načine da je razruši. Stanovnici grada pate od posledica ove abnormalne pojave – od užasne vrućine i zagađenog vazduha.

Ali nije ekološka katastrofa koja ih očekuje ono najstrašnije. Biće vam zanimljivo da posmatrate ponašanje ljudi u zatvorenom prostoru. Samo nedelju dana nakon onoga što se desilo, stanovnike malog, mirnog gradića nećete moći da prepoznate.

Fransoaz Sagan, „Izvestan osmeh“

Glavna junakinja je devojka koja pokušava da dobije od života što je više moguće. Zaljubljuje se, uživa u životu. U njen život ulazi predan prijatelj i strastven ljubavnik. I to su dva različita čoveka.

Svoje srce poklanja ljubavniku, koji nije umeo da ceni takav poklon. On je imućni advokat, ima porodicu, koji ne namerava da menja svoj život zbog devojke koja ga je zavolela.

Dona Tart „Tajna istorija“

Ovaj psihološki triler će privući vašu šažnju još sa prvih stranica. Vi ćete se zajedno s glavnim junakom vratiti u prošlost, koja nije uvek takva, kakvom je se mi sećamo. Lutajući lavirintima sećanja, Ričard Pejpen će se setiti događaja koji su prethodili ubistvu njegovog prijatelja.

Upoznao ga je dok su studirali na koledžu u Vermontu. Pored njega upoznao je i druge mlade, prilično bogate, obrazovane ljude, koje interesuje antička kultura. Ali ko je od njih ubica?

Nil Gejmen, „Nikadođija“

Autor romana je stvorio čitav svet, nepoznat ljudima. On se nalazi pod ulicama Londona. Da biste tuda dospeli, morate pronaći posebna Vrata. Ta vrata je pronašao Ričard Mejhju u licu neznanke, kojoj je odlučio da pomogne.

Jedan običan londonski službenik se našao tamo, gde čoveka čeka mnogo opasnosti, monstruma i ubica. Ali tamo ima i anđela. Ričard je primoran da bude saputnik devojke kojoj je pomogao. On će joj pomoći da otkrije kako je stradala njena porodica.

Dajan Seterfild, „Trinaesta priča“

„Ispričajte mi istinu.“  Upravo ovom rečenicom počinje ciklus zanimljivih događaja, koji privlače pažnju čitalaca. Ako želite da zavirite u svet zagonetki i tajni, odmah se latite knjige. Ova priča liči na bajku. Na svremenu bajku, gde nema jasne granice između dobra i zla.

Sanjar i miljenica klasične književnosti, otkriće vam tajnu ne samo poznate spisateljice, već i tajnu svog rođenja.

Džoan Haris, „Pet četvrtina pomorandže“

Glavna junakinja Frambuaza, dobija u nasledstvo od majke album s receptima. Čudna nepravda, jer je njen brat dobio farmu. Ali nije sve tako jednostavno, kako se čini na prvi pogled.

Zajedno s receptima u albumu su i beleške majke, gde ona otkriva svoje skrivene želje i misli. Frambuaza nalazi i njena otvorena priznanja o nekim događajima, koja će pomoći devojci da otkrije čudne zagonetke porodične prošlosti.

Ketrin Stoket, „Služavke“

Radnje se dešava na jugu Amrike, 60-ih godina prošlog veka. Život je spojio dve tamnopute služavke i jednu neiskusnu belkinju, maturantkiju koledža iz višeg društva. Svaka od ovih žena ima svoje snove, za koje je spremna da se bori.

Ali u tom slučaju moraju da se suprotstave tradiciji i stereotipima malog, uspavanog američkog gradića. Da li će njih tri uspeti da opstanu u toj borbi? Ovo je ljudska priča, o sudbinama žena raznih godina i socijalnog položaja.

Ana Gavalda, „Trideset pet kila nade“

Svaki minut u školi za Gregorija je mučenje. Srećan je samo kad može da radi alatom. Deda mu predlaže da upiše tehnički fakultet. Ali da bi to uspeo, treba da prođe konkurs.

Dečak piše naivno, neposredno, dečje, pomalo smešno i dirljivo pismo, s molbom da ga prime na koledž. Šta će se desiti? Hoće li uspeti da ostvari svoj san i opravda očekivanja svog dede?

Džejn Ostin, „Gordost i predrasuda“

Ovo je klasičan ljubavni roman, koji je aktuelan i danas, nekoliko desetina godina nakon što se pojavio. Džejn Ostin s blagim humorom govori kako je život devojke težak, posebno ako želi da se uda iz ljubavi.

Takođe ćete videti i da lažna predubeđenja mogu da nas spreče da vidimo pravo lice čoveka. Prvi utisak nije uvek verodostojan. Možda se iza lika milog i ljubaznog džentlmena krije proračunat i praktičan um.

Pola Hokins, „Devojka iz voza“

Ovo je pravi bestseler, zanimljiva i zagonetna priča, na kraju koga će se ispostaviti da svet nije onakav, kakvim ga mi zamišljamo.

Kroz prozor tramvaja Rejčel posmatra idealni par. Idealan samo na prvi pogled. Iza fasade lepih kuća krije se mnogo tajni i zločina. Devojka će morati da na osnovu fragmenata otkrije šta se desilo u prošlosti, – prošlosti nje same i devojke koju je volela da posmatra.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime