10 malo poznatih filmova koje vredi pogledati

Ima filmova koje filmske akademije zaobilaze i nikad ne napune bioskopske sale, ali od ljubitelja filmske umetnosti često čujemo njihove naslove kao odgovor na pitanje: Koji je vaš omiljeni film?

Femina vam preporučuje 10 filmova, koje zaista vredi pogledati, ako želite nešto nesvakidašnje.

Lars ima devojku – Lars and the Real Girl (2007)

Na prvi pogled, ovo je komedija: Lars ima 27 godina, introvertan je i svojom devojkom smatra lutku naručenu preko interneta. Ali čim počnete da shvatate dubinu njegovog problema, to više nije zabavno. Film po meri onih koji su usamljeni i kojima je teško da budu ono što jesu, iz straha da će biti neshvaćeni. Takvim ljudima će ovaj film sigurno uliti nadu.

U Brižu – In Bruges (2008)

Teško je odrediti žanr ovog filma. Na prvi pogled je krimi komedija, a onda se skoro pretvara u srednjovekovnu tragediju. Na drugi, to je noar u stilu 50-ih. Tu si i briljantni dijalozi, puni izvanrednog engleskog humora, a sve to u ambijentu prelepog Briža. Londonski mafijaš šalje dvojicu plaćenih ubica da se pritaje u Brižu, pošto im se plan u Londonu izjalovio.

Ken je vrlo iskusan u svom poslu i ima očinski stav prema mladom Reju, kome je dosadno i jedva čeka da se vrati kući. Ali kada upozna Klo, boravak u gradu koji mu se ne sviđa prestaje da bude monoton…

Nešto zajedničko – Garden state (2004)

Kako se za nekoliko dana rešiti zavisnosti od tableta, promeniti pogled na život i zaljubiti? Endrju je glumac je koji pokušava da uspe u Los Anđelesu, ali mu je jedini uspeh uloga retardiranog mladića u nekom prosečnom filmu. Vraća se u rodni Nju Džerzi, koji je godinama izbegavao, na sahranu svoje majke. U rodnom gradu mora da suoči sa ocem od koga se otuđio i svojim starim razuzdanim društvom.

Neverovatna dobrota koja izaziva osmeh i nežnost – zbog toga vredi pogledati ovaj film. Ovde će svako pronaći nešto poznato, bilo da se radi o strahu od odgovornosti, sećanju na detinjstvo i snove o sreći, uprkos sudbini.

Svetlost iz prošlosti – Everything Is Illuminated (2005)

Nije lako odrediti žanr ovog filma. Glavna tema, Holokaust, pogađa ništa manje nego u Šindlerovoj listi. A suprotnost ukrajinskog i američkog mentaliteta teraće vas na smeh tokom celog filma.

Mladi američki Jevrejin odlazi u Ukrajinu u nadi da će pronaći ženu koja je spasla njegovog dedu od nacista za vreme Drugog svetskog rata. Ima samo fotografiju i ime sela. U Odesi angažuje agenciju koju čine deda i unuk koji zna engleski. Njih trojica, plus dedin čudni pas, putuju starim automobilom iz Odese u srce Ukrajine. Ovo je jedan od onih filmova koje ćete dugo pamtiti.

Izum laži – The Invention of Lying (2009)

Možete li da zamislite svet u kome nema laži? Teško? Pa dobro došli u takav svet! Ovde ljudi govore šta misle, ne krijući ništa ni od koga. I u sve veruju, jer za njih postoji samo istina. Ali posle jedne greške, glavnom junaku pada na pamet da je moguće lagati.

Do tada gubitnik i veliki baksuz, Mark počinje da laže i otkriva da nepoštenje ima svojih prednosti. U svetu u kome se svaka reč smatra suštom istinom, on s lakoćom stiče slavu i bogatstvo. Ali laži počinju da se šire i stvari izmiču kontroli…

Pravi trenutak – About Time (2013)

Čini se da žanr melodramske komedije više ne može da iznenadi gledaoca, ali Ričard Kertis prikazuje ovu ljubavnu priču s putovanjem kroz vreme na tako originalan način, da zaboravljate na sve i nije vam nimalo dosadno. Ovo je film koji vas tera da živite i uživate u životu.

Tim saznaje od oca da muškarci u njihovoj porodici imaju sposobnost da putuju kroz vreme. I on će to saznanje iskoristiti da pronađe ljubav, pomogne prijatelju, ali pritom otkriva da putovanje kroz vreme krije neke opasne zamke. U životu je važno znati iskoristiti pravi trenutak i ako u tome uspemo, putovanje kroz vreme nije ni potrebno.

Pasja ljubav – Amores perros (2000)

Drama s elementima trilera. Bežeći od progonitelja i spasavajući svog teško ranjenog psa Kofija, Oktavio izazove saobraćajnu nesreću u kojoj strada manekenka. Film prati sudbine nekoliko žitelja Meksiko Sitija, vrlo različitih životnih priča, koje će spojiti saobraćajna nesreća i zajednička ljubav prema psima. Njihove priče se razvijaju u svim pravcima – u prošlost, sadašnjost i pretpostavljenu budućnost.

I tako se postupno razotkrivaju svi detalji života glavnih junaka i slaže svojevrstan mozaik događaja. „Pasja ljubav“ je prvi u trilogiji filmova meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua. Druga dva filma su “21 gram” i “Vavilon”, a sva tri čine nezavisne delove jednog istog događaja.

Čovek sa Zemlje – The Man from Earth (2007)

Radnja čitavog filma odvija se u jednoj prostoriji i nema ničeg osim priče, ali još kako zanimljive! Džon Oldman je profesor i naizgled bez razloga odlučuje da napusti posao i odseli se u drugi grad. Poziva kolege, profesore biologije, antropologije, teologije i arheologije u svoju kućicu u šumi, gde im izlaže teoriju o čoveku starom 14.000 godina, kromanjoncu koji je besmrtan.

Zatim otkriva da je on taj čovek koji nikada ne stari. Priča utiske o raznim istorijskim događajima čiji je bio svedok i značajnim ljudima koje je poznavao… Njegovi gosti ne veruju, ali pristaju da razviju apsurdnu teoriju. Ako volite da rešavate logičke probleme – ovaj film je za vas!

Magnolija – Magnolia (1999)

Ovaj film je test. Životi potpuno različitih ljudi, zahvaljujući intervenciji viših sila, prepliću se i prožimaju u toku jednog dana. I to ne slučajno. Ovo nije film za zabavu – on je za ozbiljno preispitivanje duše. Da li je ljudski život niz slučajnosti ili je svaki trenutak predodređen? Moćni TV producent Erl Partridž nema više vremena za takve dileme jer umire od raka i samo želi da ponovno vidi sina Frenka, od koga se udaljio.

Frenk je promenio prezime i vodi seminar na kome podučava frustrirane polaznike kako da osvoje ženu i zatim je nemilosrdno ostave. Erlova nova supruga Linda je mnogo mlađa od muža i mada se udala zbog bogatstva, sada shvata da je zaljubljena u njega. Erlov popularni kviz vodi takođe smrtno bolesni Džimi, koji takođe ima problema sa ćerkom. I dok Erl broji posljednje dane, njegov pomoćnik Fil kreće u potragu za Frenkom…

Imaginarijum doktora Parnasa – The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

Maštovita priča o čoveku koji je prodao dušu đavolu, smeštena u moderno doba. Pred nama se otvara višedimenzionalna stvarnost. Pre hiljadu godina, nepopravljivi kockar dr Parnasus kladio se s đavolom g. Nikom i na opkladi dobio večni život. Nekoliko vekova kasnije, Parnasus sreće ljubav svog života i sa gospodinom Nikom sklapa novi ugovor. U zamenu za besmrtnost, dobija mladost, ali pod uslovom da njegova kći Valentina sa šesnaest godina pripadne g. Niku.

Vreme brzo prolazi, Valentina se približava šesnaestoj i g. Nik dolazi po nju. Doktor Parnasus i g. Nik dogovaraju novu opkladu – Valentinu dobija onaj ko prvi zavede pet duša. Parnasus očajnički želi da spase voljenu kćer i njenu ruku obećava onome ko mu pomogne da pobedi đavola… Treba napomenuti da posle iznenadne smrti glumca Hita Ledžera, njegovog junaka naizmenično igraju Džoni Dep, Džad Lo i Kolin Farel.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime