10 laganih filmova da se opustite i zaboravite na sve

Uvek je lepo slobodne časove ispuniti vedrim i pozitivnim sadržajima. Međutim, nije lako naći film koji je istovremeno lak, a nije glup – koji će vas nasmejati i navesti na razmišljanje, a možda i rasplakati.

Femina se potrudila da pronađe prave male bisere među zabavnim filmovima. Zato skuvajte sebi čaj ili neskafu i udobno se smestite. Svaki od ovih filmova učiniće vam veče prijatnim. 

Baš sam lepa (I feel pretty), 2018.

U glavnim ulogama: Ejmi Šumer, Mišel Vilijams, Emili ratajkovski, Tom Hoper, Loren Haton

Moderna bajka o punačkoj, nesigurnoj devojci, koja se posle povrede glave pretvara u zadivljujuću lepoticu. Najzanimljivije je to što se uopšte nije spolja promijenila, već je stekla ogromno samopouzdanje. Okrenula je novi list i započela sasvim novi život.

Ova na prvi pogled tipična komedija, puna laganog, ali finog humora, nosi ozbiljnu poruku: svet će vas voleti, čim zavolite sebe!

Madam (Madame), 2017.

U glavnim ulogama: Toni Kolet, Harvi, Kajtel, Rosi de Palma, Majkl Smajli, Tom Hjuz

Imućni američki par, da bi malo osvežio svoj brak, seli se u romantični letnjikovac kraj Pariza. Dok priprema luksuznu večeru za prefinjene goste, sujeverna domaćica shvata da će ih za večerom biti 13. U panici, služavku Mariju preruši u tajanstvenu špansku plemkinju, kako bi broj gostiju bio paran. Uz čašu vina i ćaskanje, Marija se dopadne poznatom britanskom trgovcu umetničkim delima i stvari izmiču kontroli…

Ovo nije romantični film za mlade, već kvalitetna drama koja će vas nasmejati i istovremeno navesti na razmišljanje o smislu života.

Šta smo Bogu zgrešili? (Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon Dieu?), 2014.

Glavne uloge: Kristijan Klavje, Šantal Lobi, Eri Abitan

Francuske komedije se odlikuju suptilnim i intelektualnim humorom s dobrom dozom ironije i sarkazma. Glavni junaci ovog filma su Mari i Klod, ugledni bračni par i roditelji četiri kćeri, od kojih su se tri udale za muslimana, Jevrejina i Kineza. Njihova najveća želja je da im se bar jedno dete venča u crkvi. Kada najmlađa kći objavi da se udaje za Francuza i to katolika, očevoj sreći kraja nema. I sve bi bilo divno da devojka nije roditeljima prećutala jednu sitnicu.

Čak i ako vam je zaplet poznat, uživaćete u divnim prizorima, sjajnoj igri glumaca I humoru na večne teme.

Egzotični hotel Merigold (The Best Exotic Marigold Hotel), 2011.

U glavnim ulogama: Džudi Denč, Bil Naji, Megi Smit, Tom Vilkinson, Penelopi Vilton, Selija Imri i Ronald Pikap

Prosečna starost glumaca je 68 godina, ali nemojte misliti da je ovaj film samo za starije ljude. Grupu britanskih penzionera privukla je reklama egzotičnog hotela, naizgled luksuznog utočišta za starije u jeftinoj, ali egzotičnoj Indiji. Po dolasku otkrivaju da hotel nije tako romantičan kao što piše u brošuri, ali ih postepeno osvaja večito optimistični mladi upravnik, Soni, a umesto spokojnog odmora, očekuju ih neverovatne avanture u nepoznatoj zemlji.

Ovo je laka komedija originalnog zapleta i izvanredne glume, otkriće vam koliko je život lep i kako se ljubav može ponovno otkriti na zalasku života.

Nadarena (Gifted), 2017.

Glavne uloge: Kris Evans, Mekena Grejs, Lindon Dankan, Oktavija Spenser

Meri ima urođeni talenat za matematiku. Ume da sabira velike brojeve napamet i izvlači iz njih koren, ali ne zna kako da se sprijatelji s vršnjacima. O Meri se brine ujak Frank, koji je na samrti je obećao sestri da će devojčica imati normalan život. Međutim, njegove planove će osujetiti Evelin, stroga i autoritativna baka, koja ima zategnut odnos sa sinom i sopstveno viđenje situacije.

Ova pomalo komična drama neće nam otkriti ništa novo, ali osvaja sentimentom, pozitivnošću i dinamikom. Odličan film za prijatno porodično veče.

Lov na divljake (Hunt for the Wilderpeople), 2016.

Glavne uloge tumače: Sem Nil, Džulijan Denison, Tima Te Vjata

Riki Bejker je prkosni tinejdžer, kome je socijalna radnica našla hranitelje na usamljenoj farmi na Novom Zelandu. Bela ga postepeno prihvata, ali njen muž uopšte nije oduševljen drskim neznancem u kući. Ionako teška situacija naglo se pogoršava, kad Bela iznenada umre. Riki ne želi da se vrati u internat i beži u divljinu. Hek nema izbora nego da krene za njim i oni zajedno kreću na put pun izazova i opasnosti.

Film govori o porodičnim vrednostima, ali bez mnogo pardona – oštro i sarkastično.

Živeti uspravno (Front of the class), 2008.

U glavnim ulogama: Džejms Volk, Trit Vilijams, Dominik Skot Kej

Ova dirljivi i topli film ostaviće vam neizbrisiv trag u sećanju. Prema istinitoj i snažnoj priči, snimljen je film o Bredu Koenu koji pati od Turetovog sindroma. Okružen podsmehom i nerazumevanjem, Bred počinje da mrzi školu, sve dok mu jedan nastavnik ne pruži podršku i razumevanje. Zato dečak odluči da i sam postane nastavnik, koji strpljenje i dobrotu stavlja ispred svega. Možda će vam se učiniti da ovaj film daje dobru motivaciju, ali suviše daleko od nas. Međutim, uopšte nije tako.

Ovaj film treba da pogledaju svi koji imaju san, svi koji su posustali ili izgubili veru i snagu, jer on inspiriše, podstiče i ispunjava srce dobrotom.

Štand za poljupce (The Kissing Booth), 2018.

Glavne uloge: Džoi King, Džoel Kortni, Džejkob Elordi

El i Li su rođene u istoj bolnici i od detinjstva su nerazdvojne. Li ima starijeg brata, Nou. Jednog dana, njih dvoje se sretnu na karnevalskom štandu za poljupce i El se zaljubi u njega. Dobra i naivna devojka, ludo zaljubljena u zgodnog mangupa, ne shvata odmah kako će se sve to odraziti na nju i prijateljstvo sa Li.

Bet Rikls je imala samo 15 godina kada je ovu priču objavila na književnom sajtu, gde je privukla pažnju izdavačke kuće Pengvin Rendom Haus.

Čudo (Wonder), 2017.

U glavnim ulogama: Džejkob Trembl, Oven Vilson, Izabela Vidovič, Džulija Roberts

Još jedan primer kako se film o uskoj temi može dopasti svima, bez obzira imate li decu ili ne, jeste li se ikada osećali kao izgnanik i upoznali bratsko-sestrinske odnose. Ogi je dečak s neobičnim genetskim poremećajem koji mu je unakazio lice. Nakon brojnih operacija, zbog kojih nije mogao da normalno pohađa školu, roditelji ga upisuju u peti razred osnovne škole.

Ogi kreće u školu s puno straha da će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih drugova. Film pleni ne toliko dirljivom temom, koliko dubinom karaktera svojih junaka, čak i onih sporednih, kako i načinom na koji se oni otkrivaju i menjaju tokom filma.

Zaista iskren, dirljiv i inspirativan film. Na takav film uopšte nije šteta potrošiti vreme.

Ti juriš! (Tag), 2018.

Glavne uloge: Ed Helms, Džeremi Rener, Džon Hem, Brajan Donahju, Džejk Džonson

Obično filmovi zasnovani na istinitim događajima govore o ljubavi, karijeri ili mistici, ali ovo je film o petorici prijatelja koji igraju istu igru već 30 godina. Ove godine, igra se održava u vreme svadbe jedinog neporaženog igrača, što bi napokon trebalo da ga učiniti lakom metom. Ali on ih očekuje i spreman je…

Ovaj jednostavan, ponekad naivan, ali vrlo dirljiv film govori o večnoj mladosti i pravom prijateljstvu. Posle njega ćete jedva čekati da se vidite sa svojim prijateljima.

Još: 12 filmova sa nepredvidivim zapletom, koje zaista vredi pogledati

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime