10 korejskih filmova koji će vas impresionirati ništa manje od „Parazita“

U noći između 9. i 10. februara, održana je ceremonija dodele Oskara, na kojoj je film “Parazit” dobio sve glavne nagrade. Ovo je prvi strani film u istoriji koji je dobio takve počasti.

Priznajemo da smo odavno zaljubljeni u južnokorejsku kinematografiju i želimo da vam pokažemo da ona već dugi niz godina zaslužuje vašu pažnju.

Femina čestita autorima “Parazita”, a vama pruža priliku da procenite najuspešnije filmove iz Južne Koreje u poslednjih 20 godina.

Sunčani / Prijatelji zauvek / Sseo-ni (2011)

IMDb ocena: 7,8

Devojka Na Mi prelazi iz male provincijske škole u veliku školu glavni grad. Zbog njenog provincijskog naglaska, ostali učenici je zadirkuju, ali joj u pomoć priskače grupa devojaka i ona postaje deo njihove grupe. Devojke se zaklinju da će zauvek ostati zajedno.

Posle mnogo godina, Na Mi u bolnici sreće smrtno bolesnu bivšu drugaricu iz razreda. Poslednja želja umiruće drugarice je da vidi školske drugove, s kojima nekada bila nerazdvojna. Tako Na Mi kreće u potragu za onima s kojima se nije viđala 25 godina, a usput se priseća svoje prošlosti.

Film s nostalgijom govori o divnom mladalačkom druženju. U njemu je našao mesta čitav spektar ljudskih emocija, koji će vam nakon gledanja ovog filma još dugo odzvanjati u duši. A sve je to začinjeno sjajnom muzikom osamdesetih.

Stari momak / Oldeuboi (2003)

IMDb ocena: 8,4

Ho Dae Su se napije na ćerkin rođendan i policija ga uhapsi. Njegov najbolji prijatelj, No Jo Hvan, izvuče ga iz zatvora, ali dok zove iz telefonske govornice, Dae Su nestane. Neko ga je oteo nasred ulice i zatvorio u sobu bez prozora, na dugih 15 godina. Jednoga dana, iznenada ga puste i Dae Su odlučuje da pronađe svog otmičara, otkrije njegove motive i osveti se po svaku cenu. Ubrzo Dae Su upozna japansku kuvaricu Mido u koju se zaljubi, ali ne odustaje od potrage za svojim otmičarem. Dok kuje osvetu, otkriva mračne porodične tajne…

Kventin Tarantino je nazvao ovaj film „apsolutnim remek-delom, kakvo se pojavi jednom u deceniji“, zbog čega je dobio veliku nagradu žirija u Kanu. Ovaj teški i potresni film o osveti možda se neće dopasti nepripremljenom gledaocu, ali sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Uvek / O-jik geu-dae-man (2011)

IMDb ocena: 7,8

U korejskoj kinematografiji takođe ima mesta i za melodrame. Bivši  bokser Čol Min živi povučeno i radi nekoliko poslova, da bi sastavio kraj s krajem. Zatvorio je srce za svet, ali iznenada se u njegovom životu pojavi devojka koja iz korena menja njegovu sudbinu. Jung Hva polako, ali sigurno gubi vid, ali nije klonula duhom. Sudbine im se prepliću i dok se prošlost polako otkriva, među njima se razvija nežna veza.

Ovo je dirljiva priča o najlepšim osećanjima i preprekama koje im stoje na putu. Zatrebaće vam rame za plakanje dok je budete gledali.

Zajednička zona bezbednosti / Gongdong gieongbi guieok JSA (2000)

IMDb ocena: 7,8

Priča govori o incidentu na granici Severne i Južne Koreje, u kome su stradala dva severnokorejska vojnika, koje je navodno ubio vojnik Južne Koreje. Da bi obe strane bile zadovoljne, pozvan je švajcarsko-švedski tim, u kome je i švajcarski stručnjak južnokorejskog porekla. Začudo, u telima je pronađeno 11 metaka i još pet je ostalo u magacinu atentatora – ukupno 16 metaka, a u magacin staje 15 metaka. Istražni tim iz neutralnih zemalja, koji nadgleda demilitarizovanu zonu, sumnja da je umešana još jedna, nepoznata strana. Sve ukazuje na zataškavanje. Istina je mnogo jednostavnija i mnogo tragičnija.

Ovaj film jedan je od nastavljača ideje da ne bi bilo ratova, da nema zastava i ideologija. Pravi antiratni film, koju će se sigurno rado pogledati svi kojima se dopalo i novo ostvarenje “1917”.

Žeđ / Bakjwi (2009)

IMDb ocena: 7,1

Vampirske teme nisu zaobišile ni korejsku kinematografiju. Film je prikazan godinu dana nakon čuvenog “Sumraka” i govori o svešteniku koji od eksperimentalnog leka za borbu protiv neizlečive bolesti postaje vampir. Ljudi veruju da čini čuda, a on ulazi u ljubavnu vezu sa ženom  starog prijatelja, koja ga uvlači u spletke…

Na nadrealističan način, svojstven samo južnokorejskoj kinematografiji, ovaj film prikazuje iznenađujuće duboku priču iz sveta vampira. Film je osvojio nagradu žirija na Kanskom festivalu 2009. godine.

Sećanja na ubistvo / Salinui chueok (2003)

IMDb ocena: 8,1

Film reditelja „Parazita“ i sa glumcem ovog velikog hita u naslovnoj ulozi, zasnovan je na stvarnom događaju – slučaju prvog južnokorejskog serijskog ubice. Godine 1986, Južnom Korejom vlada vojna diktatura, a serijska ubistva su gotovo nepoznata stvar, sve do pojave „savršenog ubice“ koji siluje, muči i ubija žene odevene u crveno, u ruralnim krajevima zemlje. Manijaku posao olakšava policija, potpuno nespremna da se nosi sa takvom situacijom. Istragu započinje seoska policija, a zatim im se priključuje detektiv iz Seula, koji se suočava sa nesposobnošću celokupne lokalne policije. Slučaj poprima takve razmere, da je broj osumnjičenih narasta na više hiljada, a u proces se uključuju stotine hiljada policajaca…

Film je stekao ogromnu popularnost u Koreji, a već pomenuti Kventin Tarantino nazvao ga je jednim od najboljih ostvarenja u periodu 1992-2009. godine.

Proleće, leto, jesen, zima… i proleće / Bom ieoreum gaeul gieoul geurigo bom (2003)

IMDb ocena: 8,0

Ime reditelja Kim Ki Duka jedno je od retkih za koje su čuli obični gledaoci izvan Južne Koreje. I to velikim delom zahvaljujući ovom filmu, čija je radnja smeštena u mali budistički manastir na idiličnom planinskom jezeru, negdje u Južnoj Koreji. Njegovi jedini stanovnici su mudri, iskusni i skromni stari sveštenik i njegov mladi učenik, koji tek upoznaje svet oko sebe. Jednog leta, u posetu svešteniku i već odraslom mladiću dolazi žena sa bolesnom ćerkom, mladićevom vršnjakinjom. Dok se uz starčevu pomoć i svež planinski vazduh oporavlja, devojka se zbližava s mladićem i njegov neobuzdani duh počinje da ga vuče u svet…

Ovenčana nagradom publike na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu 2003. i iste godine nominovan za Evropsku filmsku nagradu, a zatim s uspehom prikazan i višestruko nagrađen na festivalu u Lokarnu, ova upečatljiva drama je po mnogima najuspelije ostvarenje Kim Ki Duka, u kojoj on efektno spaja duhovnost istočnjačke kulture sa zapadnjačkim manirom, koji je upoznao tokom boravka u Parizu.

Delimično neprijatno, ali krajnje metaforično. Potražite skrivena značenja i nakon gledanja ćete imati mnogo tema za razmišljanje.

Sluškinja / Ah-ga-ssi (2016)

IMDb ocena: 8,1

Još jedan film autora „Starog momka“ Paka Čan Uka, slobodna je adaptacija romana “Džeparoš” Sare Voters. U ovom filmu vrlo zanimljivog zapleta, devojka po imenu Suk Hi dobija posao sluškinje u bogatoj kući, čime treba da otvori put prevarantu zvanom Grof, koji namerava da zavede vlasnicu kuće, oženi se njome i tako dođe do njenog novca. Suk Hi treba da stekne njeno poverenje, ali što više upoznaje svoju gazdaricu, manje je izvesno da će se Grofov plan ostvariti…

Film ima ne samo dobar zaplet, već obiluje i izvanrednom fotografijom, estetski doteranim kadrovima, kojima ćete biti iskreno zadivljeni.

Novi svet / Sinsegie (2013)

IMDb ocena: 7,6

Mafijaški bos je ubijen i policija nastoji da sprovede u delo svoj „savršeni plan“, pomoću agenta ubačenog pre mnogo godina, koji sada zauzima ozbiljan položaj u hijerarhiji mafije. Nakon smrti šefa, dva njegova sina započinju borbu za glavno mesto u klanu. Agent Ča Son je u stalnom strahu da će biti otkriven, a treba da postane i otac. Razapet je između časti i službe policiji, ali i odanosti momcima iz bande, spremnim da ga prate do pakla i natrag. Dok se operacija „Novi svet“ bliži kraju, Ča Son donosi konačnu odluku, koja će sve iznenaditi i koju niko nije mogao da predvidi.

Svojevrstan spoj „Kuma“ i „Dvostruke igre“, ovaj film je uspeo da sabere najbolje iz ovih monumentalnih ostvarenja.

Prazna kuća / Bin-jip (2004)

IMDb ocena: 8,0

Još jedan film majstora umetničkog filma, Kim Ki Duka, romantična je drama o mladiću koji provaljuje u prazne kuće i tamo živi dok su vlasnici na putu. Usamljeni The Sok seli se iz kuće u kuću, ništa ne odnosi, pojede što nađe, a zauzvrat počisti, čak i popravi po koju sitnicu i obavi kućne poslove. U jednoj od tih kuća, slučajno nailazi na čudnu, tihu ženu po imenu Song Hva, koja se davno umorila od svog braka u kome je dobila samo nasilje i poniženje.The Suk joj pomaže i kad se njen nasilni muž vrati, udari ga štapom za golf…

Film, koji je dobio naslov po jednoj vrsti štapa za golf, stekao je mnoge nagrade na filmskim festivalima, među kojima u Veneciji 2004. Redatelj Kim Ki Duk je osvojio nagradu kritičara FIPRESCI, Malog zlatnog lava, nagradu SIGNIS, Srebrnog lava.

Ovo je sigurno jedan od najčudnijih ljubavnih filmova koji ćete sresti. I mada ćete u njemu čuti jedva stotinak replika, zaplet je apsolutno nepredvidiv i originalan. Nemojte se ni truditi da predvidite kako će se to završiti – nećete uspeti.

Jeste li već gledali „Parazita“? Možda ste već upoznati s korejskom kinematografijom i imate omiljene filmove? Napišite preporuke u komentarima.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime