Hodanje kao način oslobađanja od suvišnih kilograma. Primer ovog momka inspiriše!

Ovaj članak je zasnovan na istinitoj priči jednog momka koji je uspeo da izgubi 29 kilograma za nekoliko meseci. Prvo, što privlači pažnju u ovoj priči je to, što je on oslabio bez ikakvih dijeta, tableta i posebnih fizičkih opterećenja.

Zasnivajući se na mišljenju naučnika i lekara, a takođe na sopstvenom iskustvu, on tvrdi da ne postoji bolji način da se izgubi na težini, nego da se u svakodnevni život uključi obavezna šetnja.

Na prvi pogled, ovaj savet izgleda isuviše banalno i nije baš jasno zašto se toliko pažnje pridaje običnom hodanju. Ali, hajde da ispitamo argumente, pre nego što počnemo da kritikujemo ovaj stav.

U 20-oj godino ovaj momak je težio skoro 100 kilograma pri visini 173 cm. Na slici sa desne strane njegova težina je manja za 29 kilograma.

Hodanje kao način oslobađanja od suvišnih kilograma.

Da bismo razumeli zašto je hodanje toliko efikasno u sagorevanju masnoća, treba da shvatimo nekoliko činjenica:

1. Masnoća se može ukloniti samo uz pomoć fizičke aktivnosti. 90% masti sagoreva, uz prisustvo kiseonika, u mišićima. Stoga, od svemogućih dijeta i konzumiranja diuretika, koristi je veoma malo. Da se smrša – mora se kretati!

2. Hodanje je efikasnije od drugih vrsta sportskih aktivnosti, jer ono postepeno oslobađa organizam od masnoća. Kod aktivnog opterećenja, ugljeni hidrati sagorevaju u većoj meri. Težim vidovima sporta, najverovatnije terate sebe na glad i umor, nego na sagorevanje masnoća.

3. Kada hodate, u krv se luče hormoni, koje izazivaju osećaj sitosti. Sem toga, iz razložene masnoće oslobađa se dodatna energija – i vama je već potrebno manje hrane, naročito slatke.

4. Kod konstantnog smanjenog opterećenja, kao što je hodanje, dovodite organizam u režim sagorevanja masnoće i vaše telo će se opraštati od suvišnih kilograma.

5. Gojazni ljudi često traumiraju kolena ili druge delove tela, kada počnu da se bave tenisom ili trčanjem, naprimer. Jer na njih pada ogroman teret.

6. Da biste se bavili hodanjem, nije potrebno imati člansku kartu za teretanu, ili nositi sportsku opremu. Niko neće obraćati na vas pažnju ako niste baš u idealnoj formi.

Iz prethodno napisanog može se zaključiti, da se više masnoće sagoreva ako se vežba redovno i bez opterećenja, nego prilikom iznurivanja u teretanama. Jednostavno hodanje – idealno je u svakom smislu.

Svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 do 60 minuta sagoreva kalorije, ubrzava metabolizam i podstiče izgradnju mišića.

Redovna šetnja smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka dojke, raka debelog creva, dijabetesa, moždanog udara i utiče pozitivno na dobro raspoloženje. Povećava kapacitet pluća i pospešuje snabdevanje organizma kiseonikom i stabilizuje krvni pritisak.

Šetnja manje opterećuje organizam i zglobove od trčanja pa je idealna rekreacija za osobe koje su loše kondicije, prekomerno gojazna ili srednjih i starijih godina.

Naravno, pri tome je veoma važna uravnotežena ishrana, ne prejedati se, ali ni ne gladovati. I ovim tempom nećete ni primetiti kako će kilogrami sami postepeno nestajati.

Koliko treba šetati svaki dan da biste smršali

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

  1. Apsolutno tacno. Svakog leta boravim po 2-3 meseca u svojoj kuci na planini. Svakodnevno sam hodala po 5-6 kilometara, a nekad i vise po neravnom planinskom predelu. Prvih dana mi je bilo jako tesko, ali posle nedelju dana sam imala dobru kondiciju, tako da skoro i nisam osetila zamor. Kroz 1,5 – 2 meseca primetila sam da sam oslabila oko 6-7 kilograma. Sasvim nesvesno, bez dijete, samo intenzivnim hodanjem (setanjem) kroz planinske predele, prelazeci 5-6 kilometara, oslabila sam prilicno. Medjutim, kada sam se vratila u grad, nastavila sam sa redovnim setanjem svakog drugog dana – po 3-4 kilometra. Na taj nacin odrzavam kilazu. Zadovoljna sam i zbog drugih stvari koje su se poboljsale: krvni pritisak se regulisao, imam vise elana.

  2. Istina, dok sam radila 8h sam sedela i nisam trosila energiju pa sam pocela da se gojim. Onda sam resila da idem bar u povratku kuci peske. Hodala sam oko 40 minuta do kuce i za nedelju dana sam skinula oko 6 kg. a jela sam isto. Tako da iz iskustva znam da je ovo istina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime