Spanać kao metla za stomak.

spanacAktivni ucesnik u popularnim dijetama – spanac je postao favorit vitkih dama. Ne zaboravimo i heroja crtanog filma Popaja koji je zahvaljujuci spanacu imao neverovatnu snagu. Koliko je spanac zaista koristan Femina Vam otkriva u ovom clanku.

Za one koji se osecaju nesrecno i slomljeno – potrebno je da obratite paznju na spanac, glavno vitaminsko oruzje zelene sezone. Spanac aktivno spasava organizam od deficita folne kiseline, zbog cega je vase raspolozenje ravno nuli. Takodje u sastavu ove zelene apoteke se nalaze- organski zasicene i nezasicene masne kiseline, vlakna, vitamini grupe A i B. Listovi spanaca sadrze dosta proteina, secera i skroba zbog cega ( uprkos svojoj niskoj kalorijskoj vrednosti) spanac je hranljiv i energetski vredan.

 

 

Spanac je jedan od najcescih namirnica koji se koristi u toku razlicitih dijeta. Francuzi nazivaju spanac „metlom za stomak“ – toliko je aktivan u uklanjanju toksina i stetnih materija iz organizma! Ali, ovu „metlu“ treba koristiti pazljivo: spanac u sebi poseduje agresivnu oksalnu kiselinu, tako da ljudima sa cirevima i drugim oboljenjima gastrointestinalnog trakta ne preporucuje se upotrebljavati ovu namirnicu u sirovom obliku.

Zdravo spremanje spanaca

Pre kuvanja, obavezno treba odstraniti peteljke, jer su bas one bogate oksalnom kiselinom.
Da bi se sacuvali svi vitamini i minerali, treba ga kuvati na pari, ili u vrlo maloj kolicini kipuce vode, oko pet minuta.

Vodu od kuvanja treba baciti, jer je zasicena nitratima, koji se pod uticajem bakterija pretvaraju u nitrite. Zbog toga spanac mora da se priprema neposredno pre samog konzumiranja.
Ako je termicki obraden, ne sme da se duze cuva – cak ni u frizideru, kao sto ne bi trebalo da se podgreva za drugi obrok, vec spremljeno treba odmah u jednom obroku pojesti( uvek vodite racuna za koliko osoba spremate, paznju treba obratiti i na kolicinu spanaca, kg u sirovom stanju je dovoljan za jedan obrok recimo- cetvoroclane porodice).

Treba ga pripremati sa mlekom – da bi se uklonila oksalna kiselina, koja se vezuje za kalcijum i stvara kalcijum-oksalat, i tako izlucuje iz organizma. Moze da se upotrebi i neki mlecni proizvod (jogurt, pavlaka, svez sir). U istu svrhu, dobro je da se zacini sokom od limuna.

Savet plus

Ako zelite da zadrzite svezu zelenu boju spanaca, odmah nakon kuvanja ga na kratko potopite u hladnu vodu.
Lepa i zdrava kosa, koza i nokti su rezultat cesce konzumacije spanaca, zbog obilja vitamina B kompleksa.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime