Zasto NE treba piti dve litre vode dnevno.

 

Zasto NE treba piti dve litre vode dnevno.

 

Postoji misljenje da za zdravlje treba piti 2,5 litre čiste vode dnevno, plus – minus pola litre, u zavisnosti od težine i fizičkih aktivnosti. Svi mediji jednoglasno tvrde, da je piti manje – štetno, treba piti, čak, i kad ne želite.

Profesor pedijatrije i autor knjiga Aaron Kerol (Aaron E. Carroll) smatra da nema potvrđenih naučnih dokaza o tome.

Ipak, te preporuke deluju. Deluju zato što provociraju strah: ako organizam ne dobija dovoljno vode, počinju ozbiljni zdravstveni problemi.

Medicinski časopis BMJ je pre devet godina objavio spisak popularnih mitova o zdravlju, u koje svi veruju. Mit o 8 čaša vode zauzeo je prvo mesto.

 

 

 

Tekst se naširoko raširio po Internetu, bio je i publikovan u popularnim časopisima. Kroz par godina, izasla je i knjiga na tu temu. Efekat – nula. Ljudi i dalje nastavljaju da brinu.

Preporuke 2,5 litre vode dnevno su tačne, otprilike toliko nam je vode i potrebno. Ali, veći deo te vode nalazi se u hrani, voću, povrću, čaju i kafi.

Ako, retko imate želju za vodom, i brinete da nešto nije u redu sa vama, ne sekirajte se: organizam će dati signal mnogo ranije pre dehidracije.

A valjanih dokaza tome, da što više vode pijemo, time će biti naša koža čistija i bubrezi zdraviji, nema. Za bubrege je višak vode čak štetan, možete ih „preopteretiti“.

Još gore, prekomerni unos vode u organizam može da izazove insomniju, pogotovo ako popijete dve do tri čaše vode pred spavanje.

Da stvar nije tako bezazlena, govori i činjenica da vas previše vode u organizmu dovodi u životnu opasnost. Ovo potvrđuje slučaj četrdesetogodišnje žene koja je bila na režimu ishrane, pa je pila četiri litra vode dnevno sa kraćim razmacima i koja je preminula od intoksikacije vodom.

Piti dosta vode treba samo tada kad naše telo, iz bilo kojeg razloga, gubi vodu: za vreme bolesti, prilikom preteranog znojenja, ili kod povećanog fizičkog napora.

Osećate da ste žedni – pijte. Ali, na 8 „obaveznih“ čaša vode – ne morate ni da mislite.

 

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

  1. A što ti „gluomportalu“ čitaš ono što smatraš da je glupo? Ako si toliko pametan i obrazovan, kako to da ni dve rečenice ne znaš napisati ispravno? O tome koliko je potrebno piti vode, neka komentarišu medicinski stručnjaci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime