Zašto dete ne sme da sedi u ovoj pozi. Roditelji, obratite pažnju!

Veoma često roditelji slušaju savete fizioterapeuta od kojih je jedan i zabrana da dete sedi u pozi žabe. Zašto ova poza nije preporučljiva, ispričaćemo u ovom članku.

Poza žabe izgleda ovako:

dete sedi na podu, njegova guza se nalazi između kolena savijenih nogu, pri tome potkolenice i pete su blago izvrnute ka spolja. Ako pogledate na dete odozgo, njegove noge kao da formiraju englesko slovo W.

Zašto dete ne sme da sedi u ovoj pozi

Svako dete može da razvije naviku sedenja u ovakvom položaju. Ona je udobna za igru, zato što dete ne mora ulagati napor za održavanje ravnoteže dok je zauzeto igranjem.

Zašto je opasna ovakva poza?

Zašto dete ne sme da sedi u ovoj pozi

U ovoj pozi dete nema mogućnosti aktivnog kretanja celim telom, premeštanja težine tela sa strane na stranu, slobodnog okretanja. Na taj način, njemu je teško dohvatati igračke, do kojih treba da se pruži.

Za dete je veoma važno premeštati težinu tela i slobodno okretati trup da se razviju životno bitne sposobnosti održavanja ravnoteže, a takođe za formiranje navike preseka srednje linije tela (veoma je važno za dete kad uči da piše). Obostrana koordinacija razviće se sa zakašnjenjem.

Prema tome, ako dete ima problem sa obostranom koordinacijom, kod njega postoji verovatnoća usporavanja veština u budućnosti, na primer, u crtanju, pisanju, preskakanju vijače, bacanju lopte itd.

Zašto dete ne sme da sedi u ovoj pozi

Poza žabe može, takođe, izazvati skraćivanje i neelastičnost mišića kukova i butina, što može dovesti do razvitka hoda sa izvrnutima stopalima, što u budućnosti može dovesti do nepravilnog držanja i bolova u leđima.

Ako je vašem detetu teško održavati drugu pozu na podu, sem ove, neophodno je obratiti se fizioterapeutu. On će posavetovati kako korigovati položaj tela i sagledati u kakvom su stanju dečji mišići. Roditeljima se preporučuje da spreče ovakve navike kod deteta.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime