Važne stvari koje treba da znate i umete sa trideset godina

Nakon tridesete, sve tek počinje. Konačno stičete osećaj samosvesti i nezavisnosti, shvatate šta želite da postignete i dobijete od života.

Da biste ispunili želje i dostigli maksimum u svim sferama svog života, treba naučiti određene stvari.

Femina je odabrala 15 neophodnih stvari koje bi svako trebalo da uradi do 30. godine.

1. Nađite posao koji vam donosi zadovoljstvo

Kad završimo fakultet, počinjemo da eksperimentišemo: menjamo radna mesta i kolektive, platu, pa čak i zanimanja.

Međutim, do 30. godine je veoma važno pronaći pravi posao – onaj koji vam pričinjava zadovoljstvo. Samo na poslu koji vam donosi zadovoljstvo, nastojaćete da se razvijete i ostvarite uspeh u karijeri.

2. Naučite da spremate svoj specijalitet

Bilo da mrzite kuvanje ili znate napamet sve recepte Gordona Remzija, morate imati jelo koje ćete pripremati bolje od svih. Predjelo, glavno jelo ili desert – izaberite sami.

Vežbajte, ne bojte se da dodate nešto svoje i dovedete tu veštinu do savršenstva. Kad budete imali važne goste, sa sopstvenim specijalitetom ćete biti sigurni da nemate razloga da pocrvenite.

3. Shvatite ko su vam pravi prijatelji

U mladosti smo stalno okruženi ljudima, lako stvaramo nova poznanstva i pogrešno verujemo da su nam sve to prijatelji. Tokom godina se cela ta gomila osipa, ali istinski prijatelji ostaju uz nas – oni koji dođu da nam pomognu kad smo bolesni i iskreno se raduju našim uspesima.

Cenite ljude koje je proverilo vreme i nemojte biti bliski sa svima.

4. Prestanite da svima pričate pojedinosti iz vašeg ličnog života

Upamtite: da biste održali čvrstu vezu, nemojte da o problemima sa svojim partnerom pričate na svakom koraku. Ukoliko vam je stvarno prekipelo i zaista želite da nekome otvorite dušu, zakažite sastanak sa psihologom.

Profesionalac će vas nepristrasno saslušati, pomoći će vam da analizirate svoje postupke, kao i ponašanje vašeg partnera. Zahvaljujući tome ćete dobiti priliku da sagledate sebe – ne samo iz perspektive žrtve, već i da uočite sopstvene nedostatke i, kao rezultat toga, pronađete pravi put.

5. Postavite prioritete

Stalno smo u žurbi – pokušavamo da obavimo mnogo poslova i postignemo što više. Vremenom shvatimo da smo se rasipali na sitnice, a zapostavljali važne stvari.

Obično se u životu pamte trenuci putovanja i vreme provedeno sa svojom porodicom, a ne kako ste sedeli u kancelariji u petak uveče. Važno je naučiti kako da postavite prioritete i što češće radite ono što zaista želite.

6. Pronađite vreme i novac za odmor

Nedostatak odmora dovodi do duševne i fizičke iscrpljenosti i smanjuje ukupnu radnu sposobnost. Zato je bolje da novac ne potrošite na najnoviji model mobilnog telefona, već na zasluženi odmor.

Nakon dobrog odmora, ponovo ćete napuniti baterije i biti spremni da uradite više. Postavite sebi pravilo da 20% plate ostavljate samo za odmor.


7. Dobijte vozačku dozvolu

Dobijanjem vozačke dozvole se pripremate za akciju. Kad steknete vozačku dozvolu, počećete da razmišljate o kupovini automobila i povećanju vlastitog prihoda, u skladu s tim.

Kad imate vozačku dozvolu, lakše putujete: možete da iznajmite automobil i obiđete mnogo više zanimljivih mesta.

8. Obezbedite dodatni prihod

Sa 30 godina, potrudite se da imate dodatni izvor prihoda: frilens, honorarni posao, pasivni prihod ili lični biznis. Čak i ako radite u najstabilnijoj kompaniji, nikad ne znate šta se sutra može dogoditi.

Zato je važno da osigurate rezervni izvor prihoda, tako da uvek iz kritične situacije izađete kao pobednik.

9. Odselite se od roditelja

Zgodno je živeti sa roditeljima: uvek je očišćeno, a u frižideru šerpa sa ukusnim domaćim jelom. Bez obzira na to, pre ili kasnije se treba odseliti od roditelja, a bolje je to učiniti do tridesete.

Tako ćete naučiti da planirate svoj budžet – pazite na troškove stanovanja, hrane i raznih sitnih stvari, poput deterdženata – i naučićete da budete odgovorni.

10. Naučite da se razumete u alkoholna pića

U mladosti kupujemo najjeftiniji alkohol, uopšte ne razmišljajući o njegovom kvalitetu i uticaju na organizam. Kasnije počinjemo da obraćamo pažnju na ukus i kako piće naglašava određena jela.

Kada naučite da se razumete u alkohol, moći ćete da u punoj meri uživate u kombinaciji pića i hrane, bez štete po zdravlje, jer ćete umeti da izaberete kvalitetan proizvod.

11. Naučite da govorite tačno bar jedan strani jezik

Posao u mnogim kompanijama zahteva bar osnovno znanje engleskog jezika. On vam je takođe je neophodan da biste kupili karte i mirno putovali po svetu.

Naučite makar jedan strani jezik, na kome možete da izrazite svoje misli. Ne zaboravite da održavate to znanje.

12. Naučite da govorite pred publikom

Mnogim odraslim ljudima je neprijatno kad treba da podnesu izveštaj, brane svoje gledište ili čak da samo razgovaraju s nepoznatom osobom. Naučite da prevaziđete sopstvene strahove.

Ljude koji ne pokazuju nervozu, ne trzaju se i u govoru ne koriste poštapalice, svi slušaju i smatraju autoritetima.

Kad naučite da lepo govorite, oslobodićete se nesigurnosti i moći ćete da uspešno predstavite projekat, ubedite šefa da zaslužujete povišicu, pa čak i da privatne sukobe rešite u svoju korist.

13. Pronađite svoj stil

Odrasla osoba treba da ima lični stil, u kome se oseća prijatno. Kada izaberete svoj imidž, više nećete imati večni problem šta da obučete, jer ćete birati stvari koje naglašavaju vašu individualnost i harmonično se uklapaju u ostatak vaše garderobe.

Upamtite da nas na prvom sastanku procenjuju po izgledu i zato je važno da on doprinese vašoj samouverenosti.

14. Ponovno čitajte klasičnu literaturu

Klasična dela smo čitali u školi, ali zbog mladosti nismo bili u stanju da shvatimo sva njihova duboka značenja. Nemojte biti lenji i ponovo pročitajte čuvene romane.

Verujte, shvatićete ih sasvim drugačije – sad primećujete satiru, skrivena značenja, pa čak i njihovu aktuelnost. Šta više, time podižete svoj kulturni nivo i bogatite rečnik, što će vam dobro doći u svakom razgovoru.

15. Budite u dobroj formi

Do određenog životnog doba, možemo sebi dopustiti da ne vežbamo. Na figuru neće uticati čak ni ako jedemo grickalice kasno noću. Međutim, vremenom opada tonus mišića, a metabolizam usporava.

Zato, ako nećete da sa 50 godina sedite na klupi pred kućom, stvorite dobru naviku da redovno vežbate.

U vaš nedeljni raspored morate da uvrstite fizičku aktivnost, koja će vam pomoći da ostanete u formi – da održite opštu aktivnost i zdravlje.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime