Sve o ujedima krpelja: Ovo je važno znati!

Treba da znate da ujedi krpelja uopšte nisu bezopasni. Pored neprijatnih osećaja, krpelj može izazvati ozbiljna oboljenja. Sami po sebi, krpelji nisu opasni, ali oni su prenosioci infekcija.

Mnogi od njih prenose lajmsku bolest, koja može izazvati oštećenje zglobova, srca i nervnog sistema. Evo, zato je vrlo važno na vreme primetiti krpelja na odeći, ili telu.

Osnovni simptomi ujeda krpelja: umor, malaksalost, bolovi u mišićima, temperatura, mučnina i poremećaj sna. Međutim, ovi simptomi mogu se pojaviti nakon više dana, posle ujeda.

Lekari preporučuju temeljno proveravanje odeće i tela nakon izleta i šetnje u prirodi, jer ako potražite medicinsku pomoć na vreme, bolest se može izlečiti bez ozbiljnih posledica.

Posebno pažljivi treba da budu roditelji, jer deca su, više od odraslih, izložena riziku oboljevanja.

Ovakav, ili sličan osip, zove se Erythema migrans, što označava pojava migrirajućeg eritema. Nju dijagnostikuju kod 70-80% ljudi kod kojih je  u krv već dospeo virus lajmske bolesti.

 

Sve o ujedima krpelja: Ovo je važno znati!

Sve o ujedima krpelja: Ovo je važno znati!

Ako ste primetili ovakve fleke na telu – odmah se obratite lekaru! Ponekad se dešava da se ujed ne primećuje, ili se poistoveti sa ujedom komarca. Ali, po stepenu ozbiljnosti, posledica razlika između ova dva ujeda može biti ogromna.

Između ostalih simptoma bolesti je: groznica, glavobolja, hroničan zamor, grčenje mišića i bolovi u ustima, „težina“ u zglobovima, otok limfnih čvorova. I ovo su samo početni simptomi.

Ako se na vreme ne obratite  lekaru, može zahvatiti nervni sistem, srce, mogu se pojaviti otoci lica, čak i paraliza. Takođe, kod obolelih, dijagnostikuje se aritmija, otežano disanje, upala kičmene moždine, ukočenost ekstrimiteta, nervoza i drugi simptomi.

Uprkos činjenici da se lajmska bolest u početnoj fazi uspešno leči antibioticima, najvažnija stvar je rano otkrivanje bolesti.

Pokušajte maksimalno obezbediti sebe i svoju decu od ove opake bolesti pred odlazak u šumu ili čak, u obične šetnje po parku:

– koristite sredstva koja teraju  insekte
– nakon šetnje, temeljno pregledajte odeću i telo deteta.
– uverite se da na vašoj koži, i kosi vašeg deteta, nema nikakvih tragova i neobičnog osipa.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime