Osećate se izgubljeno? Šta činiti kada se život raspada

Bez obzira koliko sami sebe smatramo jakim, s vremena na vreme se svi suočavamo sa teškim situacijama zbog kojih se možemo osećati ranjivim i izgubljenim.

Možda ste u sličnoj situaciji upravo sada? Osećate se ranjivo i ne možete naći svoj put iz naizgled mračnog scenarija. Ako je to slučaj, onda za početak – znajte da niste sami. Svi izgubimo naš put s vremena na vreme. Ako je ovo vaša trenutna situacija, onda se trebate obratiti bliskim ljudima.

Nikad se ne zna, možda i osobe u vašem bliskom krugu prolaze kroz slično iskustvo. Možda se trenutno osećate bespomoćno, ali u stvari, istina je daleko od toga.

Kada se čini da se sve raspada, razmislite o ovim jednostavnim strategijama koje vas mogu spasiti i ponovno dovesti u normalu.

1.“Ponekad se dobre stvari raspadnu da bi se bolje mogle sastaviti.“

Zapamtite ove predivne mudre reči koje je izrekla ikona lepote, Marilyn Monroe.

Kada doživite nešto ‘loše’, jeste li ikada zastali i zapitali se što dobro može izaći iz toga? Iako u takvim vremenima možda ne osećamo tako, svemir nam ponekad uzima stvari da bi se napravilo mesto za veće, bolje stvari.

U svakoj nesreći, brzo ćete uvideti kako postoji razlog da se osećate sretnije nego što ste bili pre. To bi se moglo pojaviti u obliku vredne životne lekcije, osobnog rasta i novog odnosa/mogućnosti/uspeha …

“Sve se događa s razlogom” – to može biti najveći klišej, ali to je klišej vredan pamćenja!

2.“Bol je neizbežna, patnja je opcija“

U životu je bol neizbežna. Međutim, kao što je Haruki Murakami rekao: “Bol je neizbežna, ali patnja je opcija“.

Bol je deo ljudskog bića; međutim, našu sreću određuje način na koji odlučimo razmišljati i delovati za vreme bolnog iskustva i nakon tog bolnog iskustva. Puno ljudi čini grešku – kriju svoju svoj bol; jer se boje osetiti bol. Iako je to sasvim prirodno, to samo produžuje to iskustvo i na kraju, rezultira opet patnjom.

Naučite prihvatiti svoje osećaje – procesuirajte ih. Zatim, kada za to dođe vreme, morate napraviti izbor – “Patim – prihvatću to i pokušaću krenuti napred sa svojim životom ili ću ostati pri tome i dopustiti sebi da patim?” To nije uvek lako, ali znate što morate učiniti.3.‘Juče je istorija, sutra je misterija, a danas …’

Uvek ponavljamo – nema većeg dara od ovde i sada.

Osećate se izgubljeno? Obratite pažnju na sebe upravo sada, u sadašnjem trenutku. Dišete li? Kuca li vam srce? Ako je odgovor “da!” – onda vam super ide. Kad vam život servira nešto loše, vaš jedini problem bi trebao biti ovde i sada. Podelite stvari na delove kojima ćete se postepeno baviti, iz trenutka u trenutak, malo po malo.

Kad se osećamo izgubljeno, teskobno i kada ne možemo naći svoj put – koren problema je obično osećaj krivice iz prošlosti i strah od budućnosti. Kada osećate kao da je sve izvan vaše kontrole, uvek znajte da postoji jedna stvar u koju možete verovati – sadašnji trenutak.4.“Ako vam se nešto ne sviđa, promenite to. Ako ne možete promeniti, promenite svoj stav”

Ova izreka Maye Angelou može se činiti oštra, ali razmislite malo o tome. Ako ste kreator svog života, onda morate preuzeti odgovornost za svoja osećanja. U svetu u kojem su mnoge stvari naizgled izvan naše kontrole, važno je imati na umu da postoji jedna stvar koju uvek možemo kontrolisati – naše reči.

Reči koje stvaraju naše misli, reči koje govore našu priču … priču koju možemo pričati sami sebi kako bi diktirali sebi kako se osećamo. Ako ste zbog nečega nesretni – promenite to svojim rečima. Ispričajte sebi sretniju, lakšu, oslobađajuću priču o tome kako stvari stoje. Čak i najmanji pomak u stavu može rezultirati najvećim otkrićem.

Dakle–kada se sve čini loše, svakako imajte na umu ove četiri jednostavne strategije za pozitivno delovanje.

Ako je sve već u redu u vašem životu, onda je to super! No, ipak zapamtite sve ovo i čuvajte te informacije negde u u pozadini vašeg uma, u okviru „razbij u slučaju opasnosti“.

Učinite to i sledeći put kada se budete osećali pomalo izgubljeno – možete biti sigurni da ćete se vrlo brzo vratiti na pravi put!

izvor

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime