Menstrualna čašica – odlična alternativa ulošcima i tamponima

Menstrualna čašica – je fleksibilna posudica koja skuplja menstrualnu tečnost. Otkrivena je  daleke 1932. godine. Nažalost, tih  godina, inovacija nije stekla veliku popularnost. Očigledno je da tada žene još nisu bili spremne za velike promene u ličnoj higijeni.

Ovaj proizvod pronašao je svoje potrošače krajem 80-ih godina prošlog veka. Ali, u to vreme su se  menstrualne čašice pravile od gume, koja je izazivala alergijsku reakciju kod nekih žena. Danas veliku popularnost stiču čašice napravljene od hipoalergenskog medicinskog silikona.

Menstrualna čašica je fleksibilna čašica koja se nosi unutra, oko grlića materice. Umesto da upija, ona sakuplja menstrualnu krv. Hipoalergijska je, ne sadrži lateks, i potpuno je bezbedna ukoliko se pridržavate uputstva.

Kako se koristi menstrualna čašica:

Vrste menstrualnih čašica:

– Tip Softcup pravljen je za jednokratnu upotrebu.

– Mooncup, Ladycup i Lunette pravljene su za višekratno korišćenje, pri čemu se sterilišu pre prvog  korišćenja, i pre i posle svakog sledećeg  menstrualnog krvarenja (nema potrebe da se steriliše prilikom svakog pražnjenja – dovoljno ju je isprati vodom)

Softcup- odličan za zauzete žene, ili za žene koji ne žele da razmišljaju o menjanju uloška ili tampona svakih par sati. Atletičarke ne prestaju da pričaju o tome kako im Softcup pomaže da istrče duge staze. Žene, koje mnogo putuju, ne izlaze iz kuće bez nje.

Za razliku od tampona, koji se ubacuje aplikatorom, a zatim prikuplja tečnost i širi se, menstrualna čaša je napravljena od mekane plastike ili medicinskog silikona koji se može skupiti tako da se lako ubacuje u vaginu, gde se potom ponovo širi.

Dizajnirana je da se nosi 10 do 12 sati, a zatim prazni, pere sapunom i vodom, i ponovo postavlja.

Prednosti korišćenja menstrualnih čašica:

– Ovo je realativno bezbedan način održavanja higijene za vreme kritičnih dana. Prilikom korišćenja menstrualnih čašica, zidovi vagine uvek ostaju vlažni i ne dolaze u kontakt sa opasnim hemikalijama ili izbeljivačima. Naime, plastika, od koje je menstrualna čaša izrađena, ne prikuplja bakterije zbog nedostatka mikropukotina.

– Većina žena kaže da, prilikom korišćenja menstrualnih čašica, nestaju bolni grčevi u stomaku, a takođe, smanjuje se količina krvarenja.

– Mogu se nositi do 12 sati. Zgodne su da se nose za vreme plivanja i bavljenja sportom.

– Eliminišu neprijatan miris menstrualne krvi, jer krv nije u kontaktu sa vazduhom.

– Može da se nosi prilikom seksualnih odnosa.

– Većina čaša može da traje do deset godina.

Mnoge žene, koje su probale menstrualne čaše, kažu da se nikad ne bi vratile na tampone.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

  1. ma dajte molim vas, ja bih se odrekla svoje maternice i jajnika, pranja, sranja, ulozaka, pelena, krpa i ostalog smrada u tim danima , a ne jos i da koristim casicu… Prokleto zensko..

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime