Kako zabaviti decu kad ne mogu napolje

Razvijte kod dece nova interesovanja – zabavite ih i sa njima korisno provedite vreme.

Iako internet i igrice imaju svojih čari, oni nisu dovoljne za pravilan razvoj deteta. Deci je neophodno razvijati maštu, motoriku i kontakt sa svetom koji ih okružuje. Zato iskoristite slobodno vreme na najbolji način i naučite ih novim veštinama.

Čitajte im priče i dečje enciklopedije, učite ih nove pesmice, ali ne zaboravite ni stare dobre igre koje su ulepšavale detinjstvo ranijih generacija, pa i vaše.

Kolariću paniću

Sećate li se emisije za decu Kolariću paniću? Dobila je ime baš po ovoj igri, koja neverovatno podstiče motoriku i razmišljanje. Potrebno je samo parče kanapa i zabava može da počne!

Igru prati ova pesmica:

Kolariću paniću,
pletemo se samiću,
sami sebe zaplićemo,
sami sebe otplićemo.
Kolariću paniću,
tratararatata!

Brodić

Napravite brodić od iskorišćene ambalaže. Uz tetrapak od sokića obično ide i slamka. Pokažite deci kako da ih pretvore u zanimljivu igračku, kojom će se igrati satima.

Potrebni su vam samo tetrapak, slamka, parče papira i malo selotejpa.

Na boku tetrapaka napravite rupicu i u nju zabodite slamku, na koju ste pričvrstili jedro od papira i igračka je gotova.

Sad samo napunite kadu ili iznesite na terasu plastično korito i igra može da počne!

Životinje od papira

Sve što vam je potrebno su kolažni papir, karton, makaze, lepak i flomasteri.

Ovo je divan način da korisno provedete vreme s detetom, podstaknete njegovu maštu i stimulišete razvoj motorike. Zajedno potražite ideje u knjigama o životinjama, pa će iz igru naučiti i nešto novo o svetu prirode.

Pustite mašti na volju – ako nemate kolažni papir, vidite šta se sve može napraviti od malo boje i kartona za jaja, štipaljki, pucketave najlonske folije… Pogledajte samo ove divne gusenice.

Makrame

Još jedna zanimljiva veština, koja može da zainteresuje i decu i vas. Reč je o tehnici vezivanja i kombinovanja čvorova, za koju su vam potrebni samo kanap ili niti i – dobra volja. Možete napraviti mnogo lepih i korisnih stvari: od torbi i pojaseva, pa do nakita i ukrasa za kuću. Uopšte nije teško. Probajte i uverićete se!

Krpice i dugmići

Verovatno u kući imate šarene krpice i dugmad koja vam više ne trebaju. Sada je prilika da se zabavite i naučite decu još nečem korisnom – kako da koriste konac i iglu.

Isecite šarene krpice na krugove, prošijte ih po ivici i zategnite konac. Zatim uzmite dugmad svih boja i veličina i pričvrstite u sredini – i eto cvetića!

Posadite biljku

Proleće je, a gradska deca nemaju mnogo prilike da izbliza posmatraju prirodu. Za ovo nije potrebna bašta, već samo saksija i malo zemlje. Uzmite seme koje brzo raste, recimo pasulj ili malo žita. Samo ga stavite u zemlju, zalivajte i za par dana, pred vašim očima će početi da se dešava čudo prirode!

Zadužite dete da brine o svojoj biljci. Time će razviti osećaj dužnosti i osećaj za svet koji ga okružuje. Ako ga ovo zainteresuje, a mnoga deca su zaista oduševljena, nabavite mu sobnu biljku o kojoj će samo brinuti ili posadite čeri na terasi.

Još: Tri jednostavna eksperimenta koje vredi pokazati deci

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime