Kako saznati da li vam neko prisluškuje telefon

Bezbednost uvek treba da je na prvom mestu. Uz pomoć samo par kodova na vašem telefonu možete da otkrijete informacije da li vas neko prati. Pogledajte i kako:

Kada ukucate *#21# možete da otkrijete da li su svi vaši pozivi i poruke preusmereni. Status svake informacije će biti prikazan na ekranu.

Na ekranu će se ispisati svi servisi i njihov status. Ako za neki od servisa stoji da je “Forwarded” onda se vaš telefon prati. Stanje svih servisa bi trebalo biti “Not forwarded“.

Ovu funkciju često koriste ljubomorni partneri ili roditelji koji pokušavaju da zaštite svoju decu od kriminalaca. Stariji ljudi često postanu žrtve kada pozajme telefon strancu i samim tim rizikuju da otkriju informacije o sebi i svojim prijateljima (gde žive i slično).

002# je univerzani kod za isključivanje bilo kakve vrste preusmeravanja na vašem telefonu.

Ako se neki od servisa preusmerava, pomoću ovog koda možete ga poništiti. Tačnije aktivacijom ovog koda, pobrisaćete sva preusmeravanja na vašem telefonu.

Dobra ideja da ovo uradite pre nego što otputujete u inostranstvo gde koristite usluge rominga. U ovom slučaju nećete imati troškove za pozive koji bi bili preusmereni na vašu govornu poštu.

Kod *#62# se koristi ako želite da saznate gde se preusmeravaju pozivi, poruke i podaci za koje vam se čini da niko ne može da dopre do vas. Normalno stanje je da su vaši pozivi preusmereni na govornu poštu vašeg telefonskog operatora, pa se nemojte iznenaditi ako vidite taj broj.

Ukoliko ste nekad posumnjali da vas neko prati i da prisluškuje vaš mobilni telefon, ne bi bilo loše da obratite pažnju na neke signale. Naravno, treba imati na umu da problemi tokom razgovora mogu biti i tehničke prirode, ali stručnjaci kažu da, ako vam se ovo događa, vrlo verovatno vas neko prisluškuje:

Pričate sa nekim i čujete odjek svog sopstvenog glasa, i čini vam se kao da ono što ste rekli do sagovornika stiže sa nekoliko sekundi zakašnjenja… Ukoliko se ovo često ponavlja, eto razloga za sumnju.

Baterija vašeg telefona je topla čak iako ga niste koristili neko vreme. Takođe telefon morate da dopunjavate tokom dana jer vam nešto „srče“ bateriju. 

Sećate se kako su stari mobilni pravili smetnje na televizoru dok pričate. Ukoliko vas prisluškuju, sad bi nešto slično moglo da se dogodi ukoliko stanete kod televizora. Možda se neće pojaviti bele crte po ekranu, ali ćete čuti onaj čudan zvuk…

Androidima treba malo više da se uključe i isključe, međutim ukoliko to baš predugo traje, to je dobar znak da bi trebalo da se zabrinete.

Savet:

Pre nego što počnete da paničite i paranoišite, prebacite karticu u neki drugi mobilni uređaj i proverite da li će se isto događati. Proverite i uređaje vaših ukućana. Ukoliko problem postoji samo sa vašim aparatom/karticom, znajte da neko sigurno želi da zna šta pričate!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

5 KOMENTARA

  1. Malo sam se uspanicila jer mi je call forwarding. Ali eto malo informacija, ako vas prati 0650009600, to je standardni voice mail mreze, ono kad ste nedostupni. 🙂 Sve ostalo je vec zabrinjavajuce.

  2. Postovani, odlični saveti ali ja bi želeo da vam predočim sta se meni dešava a to je da su primetili da sam na wocapu i vajberu na mrezi a ja nisam, takođe prikaze da sam bio pre par trenutaka a ja nisam ulazio 5 i više sati. Da li imate neka saznanja o ovom problemu i moguća rešenja. Unapred zahvalan. Pozdrav!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime