Kako sačuvati zdravlje u menopauzi

Žene dostižu period menopauze obično oko pedesete godine, ali taj period može da varira. Obično najteže podnose dva glavna simptoma menopauze, žestoke valunge i poremećaj sna.

Poznato je da se nivo melatonina sa godinama smanjuje, što može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i depresije. Drugi su česti simptomi menopauze umor, bolni mišići ili gubitak pamćenja.

Nekad se simptomi i promene provlače kroz život žena već i početkom četrdesetih. Po pojavi simptoma i tih ozbiljnih promena, mnoge žene ne mogu svakodnevno funkcionisati i izvršavati sve svoje obaveze.

Mnoga istraživanja su pokazala kako je petina žena tražila nekoliko slobodnih dana na poslu nakon prvih otkrivenih znakova menopauze, a jedna od 50 žena čak uzima bolovanje na duži period.

U studiji klinike “Nuffield Health” sa 3.275 žena, pola ih je priznalo da su depresivne, a više od trećine bori se s anksioznošću. Dodatni je problem to što mnogo žena, ali ni njihovi ginekolozi, ne prepoznaju da se radi o simptomima menopauze.

Doktorka i specijalista za stanje menopauze Eni Evans ističe kako se ovo razdoblje prečesto etiketira kao životna činjenica i da ni lekari nisu svesni toga koliko ozbiljan učinak može imati na svakodnevni život kod žena.

Studija je takođe otkrila da je samo petina žena kod svojih ginekologa dobila hormonalnu terapiju kako bi se lakše nosile s promenama koje menopauza donosi, uprkos tome što su istraživanja potvrdila da ti lekovi pomažu očuvanju srca i kostiju.

Ulaskom u menopauzu nužno je promeniti način života, smatraju svi stručnjaci.

Kako biste očuvali svoje zdravlje, važno je da pazite na redovnu telesnu aktivnost i kvalitetnu zdravu ishranu. To se najviše odnosi na bolesti poput demencije, osteoporoze, bolesti srca i dijabetes, najčešće posledice ulaska u menopauzu i nebrige o zdravlju.

Internacionalno udruženje za menopauzu, zbog svih navedenih razloga, takođe podstiče žene na uzimanje hormonske terapije, iako su se godinama vodile mnogobrojne debate o tome da li je u pitanju zdrava opcija.

Na njujorškom Univerzitetu Kolumbija udruženje je takođe sprovelo studiju u kojoj se pokazalo da su kardiovaskularni problemi ili osteoporoza posledica lošeg načina života po ulasku u menopauzu.

“Menopauza je prilika svake žene da preispita svoj životni stil, jer male promene mogu imati velik učinak. Jedite zdravije i više se krećite i svakako pripazite na poroke poput alkohola”, rekao je vođa te studije Rodžer Lobo i zajedno sa drugim stručnjacima preporučuje i vežbanje mozga čitanjem ili rešavanjem zagonetki, što je vrlo korisno u borbi protiv demencije.

Izvor: stil.kurir.rs

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime