Da buket duže traje: 5 načina kako sačuvati svežinu rezanog cveća

Ako Vas je neko obradovao prelepim buketom, ili ste cveće ubrali u svojoj bašti, sigurno želite da Vaš cvetni aranžman što duže traje. Pitate se kako da sačuvate, odnosno produžite svežinu rezanom cveću.

To je zaista jednostavno, ukoliko se pridržavate sledećih uputstava:

1. Vazu u koju stavljamo cveće, dobro oprati i napuniti je do trećine vodom sa česme. Sa cveća obavezno odstraniti donje listove da bi se sprečilo truljenje. Pre nego što u vazu stavite cveće, sačekajte da voda dobije sobnu temperaturu.

2. Važno je i da vaza bude odgovarajuće veličine – širine i visine, kako bi cveće u njoj bilo komotno smešteno i dobijalo dovoljno vode, vazduha i svetlosti.

3. Vaše cveće će ostati duže lepo, sveže i uspravno, ako mu svaki dan, uz menjanje vode podrežete i krajeve ukoso pa ga tek onda vratite u vazu.

4. Prilikom menjanja vode u vazi najpre vazu dobro operite, zatim stavite u svežu vodu malo soli i na kraju stavite cveće. To je jedan od načina da cveće ostane duže sveže jer so sprečava razvijanje bakterija usled kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.

5. Držite cveće dalje od voća i povrća. Mnoge vrste voća i povrća u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen – bezbojan plin slabog mirisa koji pospešuje otpadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvetova. Odnosno, etilen skraćuje životni vek cveća.


Za očuvanje cveća u vazi možete se poslužiti i trikovima koji podrazumevaju dodavanje određenih hemijskih supstanci. U vodu za cveće možete sipati malo šećera. Aspirin će takođe dobro poslužiti, ako jednu tabletu rastvorite i sipate u vazu sa vodom za cveće.

Napravite sopstveni konzervans da rezano cveće duže ostane sveže:

Rastvorite 3 kašike šećera i 2 kašike belog sirćeta u litri tople vode. Kada stavite cveće u vazu, proverite da li su stabljike cvetova potopljene u vodu 7-10 cm. Šećer hrani biljke, dok sirće inhibira rast bakterija. Bićete iznenađeni koliko dugo cvetni aranžman može ostati svež!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime