Kako pravilno pripremiti pirinač. Tajna savršenog pilava

Pirinač je univezalni garnir, kako uz meso, tako i uz povrće.U kombinaciji sa različitim sosovima, pirinač se pretvara u neverovatno ukusno jelo. Pilav, u kom pirinač pokazuje svoje najbolje kvalitete – pravi je specijalitet.Bitno je naučiti pravilno kuvati pirinač.

Ne znaju svi tajne pripreme ove ukusne i zdrave žitarice, domaćice su često  u nedoumici: treba li potapati pirinač pre kuvanja, treba li ga ispirati?

Da se izborite sa problemom lepljive ili raskuvane riže, potrebno je da ga obavezno potopite u vodu pre kuvanja. Kada potapate pirinač, skrob se izdvaja u vodu. Zrna se, u toku kuvanja, neće lepiti i raskuvati.

Obratite pažnju kako treba pravilno potapati pirinač:

  • Najbolje je potapati pirinač u vodi sa temperaturom 60 °C
  • U previše vreloj vodi rizikujete napraviti lepljivu kašu
  • Ako ne želite u vruću, možete ga potopiti u hladnu vodu, ali na duže vreme, na nekoliko sati

Najukusniji pirinač ćete dobiti ako ga potopite u vruću vodu, i to dva puta.

kako treba pravilno potapati pirinač

Nakon prvog potapanja sačekajte da se voda potpuno ohladi, ocedite, pa ga ponovo prelijte vrućom vodom i sačekajte da se i ona ohladi.

kako treba pravilno potapati pirinač

Nakon toga, pirinač je spreman za kuvanje.

Sa takvim načinom potapanja, obareni pirinač, rižoto ili pilav biće idealan.

kako treba pravilno potapati pirinač

Tokom kuvanja pirinča pažljivo odmerite količinu vode. Na potrebnu količinu pirinča ide 2-2,5 puta više vode.

U provrelu vodu dodajte pirinač i malo soli i ostavite da se provri, a zatim nastavite sa kuvanjem na niskoj temperaturi u poklopljenoj posudi.

kako treba pravilno potapati pirinač

Kuvajte oko 10 minuta, a zatim sklonite sa vatre, odajte komadić maslaca, promešajte i ostavite poklopljen da odstoji još 20-ak minuta. Pirinač će upiti u sebe preostalu vodu, biće nežan i rastresit.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

6 KOMENTARA

  1. Jas go plaknam vo cedalka, go proprzuvam vo izdinstaniot kromid so maslo (so ladno cedeno maslinovo) celiot DA se namasti I stavam 1:2i1/2 casi Voda. Nema utka

  2. Prvo operite pirinač (u više voda) i blago ga protrljajte s obe ruke, da spadne nečistoća. Procedite što bolje. Ugrejte ulje i stavite pirinač da se prži uz obavezno mešanje non-stop. Prvo će se zalepiti za dno šerpe jedan deo a onda kao skameniti pa (pošto i dalje mešate) konačno će biti isušen od one vode i pločama će se skroz odvojiti od dna posude (naravno, i dalje mešate). Zatim kreće da se odvaja zrno od zrna konačno i postaje staklasto, kao da mešate staklo a ne pirinač. Zrna izuzetno tada pobele. Ako mešate još, postaće blago žućkasta a potom narandžasta i što tamniju boju dobija, to je intenzivniji ukus pirinča kasnije. Tako spremljen pirinač, nema šanse da se slepi nakon dodavanja vode. Ostaje rastresit koliko god ga kuvali.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime