Kako pravilno prati zube? Osnovne greške koje pravimo prilikom pranja zuba

Pranje zuba je, naizgled, jednostavan postupak, ali većina osoba ne održava higijenu usta na pravilan način. I ne zna u čemu greši… I u tako jednostavnoj radnji kao što je pranje zuba, možemo praviti neke krupnije i sitnije greške, koje smanjuju efekat samog pranja zuba.

1. Dobra četkica za zube je pola posla

Uzmite onu koja odgovara veličini vaših usta, vlakana koja nisu ni previše tvrda ni previše mekana. Četkica mora da bude takva da je njome moguće dohvatiti i očistiti sve površine svih zuba.

Četkice koje imaju veliki radni deo (to je onaj deo na kome se nalaze vlakna) teško zalaze oko bočnih (’zadnjih’) zuba pa tako i posle pranja ostavljaju hranu u vašim ustima. Izaberite, zato, četkicu koja ima malu glavu.

Deci i osobama koje nisu previše spretne preporučuje se korišćenje četkice sa debljom i kraćom drškom, kako bi je mogli sigurnije držati i lakše kontrolisati. Reljef na dršci svakako će smanjiti klizanje četkice, i omogućiti vam lakše i pravilnije pranje zuba.

2. Naučite pravilnu tehniku pranja zuba

Samo na taj način bićete sigurni da ste sve površine zuba očistili i da ne pravite sebi veće štete nego koristi. Naime, ukoliko zube perete nepravilnim pokretima možete oštetiti same zube ili pak desni oko njih, zbog čega se takođe može javiti upala desni ili labavjlenje zuba.

Četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice i to pod uglom od 45° na osu zuba. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole.

Jednom takvom serijom treba obuhvatiti 2 do 3 zuba a pokrete ponoviti barem 8 puta. Pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Četkicu zatim treba postaviti na zube suprotne donje vilice i istim pokretima (sa tom razlikom što su sad pokreti prema gore) čiste se spoljašnje strane donjih zuba.

Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima (okretanjem na dole za gornje zube i na gore za donje zube) čistiti te površine.

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima od nazad ka napred. U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

3. Perite zube 2 puta dnevno, makar po 2 minuta, četkicom i pastom sa fluoridima

Iako se 3 puta dnevno smatra idealnim, pranje zuba 4 ili vise puta dnevno postaje blago kompulzivno. Takođe, preenergično pogrešno četkanje zuba može oštetiti gleđ.

♦ Previše paste ne samo da je nepotrebno, već može da napravi štetu vašem organizmu. Stvar je u tome što preterivanjem s hemikalijama u zubnoj pasti može da se ošteti zubna gleđ, što dalje dovodi do pojačane osetljivosti zuba.

Za decu mlađu od 5-6 godina, pored toga što se preporučuju specijalizovane paste, savetuje se da se četkica tek malkice zamrlja. Jer, važno je da mališani od malih nogu steknu naviku redovnog pranja zuba, a ne da se truju pastom.

4. Ne zaboravite prostore između zuba

Pre ili nakon pranja četkicom potrebno je očistiti prostore između zuba.

Generalno, konac se za zube se preporučuje osobama sa gusto zbijenim zubima. Baš zbog takvog odnosa interdentalni (međuzubni) prostori su podložniji kvarenju, pa je neophodno redovno i pedantno ih čistiti koncem.

Dužina konca koja Vam je potrebna je otprilike 20-40 cm (proizvođači kažu i više, ali nije potrebno) u stvari sve zavisi od Vaše spretnosti.

Obmotajte konac oko Vašeg kaziprsta ili srednjeg prsta obe ruke istovremeno i ostavite oko 5 cm izmedju Vaših ruku.

Provucite konac izmedju zuba, savijte ga da ima izgled slova „C“ u nivou baze zuba, a zatim nežno uvucite ispod nivoa desni i onda vratite konac od desni ka vrhu zuba-ponovite 2-3 puta.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime