Kako odgojiti dete bez kompleksa: 5 fraza koje roditelji treba da zaborave jednom zauvek!

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna i uspešna osoba sa jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: „Kako se to desilo?“ Čak, i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta.

Zato, kada pričate sa svojim detetom temeljno birajte reči i shvatajte ovo ozbiljno.

Prikupili smo za vas TOP-5 fraza, na koje roditelji treba da zaborave jednom i zauvek:

„Kad sam bio u tvojim godinama, bio sam odličan đak!“

Za svako dete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos deteta ka svetu oko njega, i samom sebi. U frazi „Uvek sam bio odličan đak“ dete vidi konkurenciju. Deca, koja često čuju ovakvu frazu, ceo život u porodici nešto dokazuju.

S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvideli da je dete vredno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspesima. Izuzetak ima mesto, ako „roditelj-odlikaš“ priznaje dostignuća svog čeda, ali to se retko dešava.

„Ne volim te, kad nisi dobar“

Nakon ove fraze dete može početi da se trudi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje, i pokušava da pogodi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet deteta ostaje sakriven.

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati, i živeti sa devizom: „Želim da me vole, a zato moram da uradim ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih“.

„Tanja na polugodištu ima zaključeno „5“, a ti „4“

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takva poređenja su veoma bolno iskustvo za dete. Deca ga prenose u svoj odrasli život. Detetu je veoma neprijatno kada ga upoređuju sa nekim drugim. U svom budućem životu, takve osobe nastavljaju da se upoređuju sa drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod deteta želju da postane boljim.

„Ne sramoti me!“

Zbog ovakve fraze kod deteta počinje da se razvija kompleks. Ono misli da je on sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Deca žele pažnju, ali ne znaju šta sa njom da rade. Oni se sakrivaju, zatvaraju, i postaju izgubljeni.

„Ne želim da te vidim i da te čujem“

Dete koje čuje ovu frazu, živi sa osećajem krivice pred roditeljima, za ono što njima smeta da žive dobro. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg deteta formiraju kompleksi. Govorite svom detetu više o vašoj ljubavi prema njemu, i o tome kako ste ponosni na njega.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime