Kako očistiti peglu od kamenca, tvrdokornih mrlja i naslaga.

 

Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje.

Takođe treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac, mada savremene pegle imaju filtere pa ne morate u peglu sipati destilovanu vodu. Zato treba pažljivo pročitati uputstvo za korišćenje pegle kada je kupite.

Da biste sprečili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah posle upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, ispraznite vodu iz nje. U peglu uvek nalivajte vodu prema uputstvu proizvođača.

Ukoliko se u vašoj pegli već pojavio kamenac, odstranite ga na sledeći način:

 

 

Kako očistiti peglu od kamenca.

 

Isključite obavezno peglu iz struje, stavite masku na lice, zatim napravite smesu od jednake razmere sirćeta i soli, zagrejte to  tek toliko dok se sva so ne otopi.

Napunite ovom tečnošću ¾ rezervoara pegle i lagano protresite nekoliko minuta.

Potom, pritišćući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar za vodu.

Posle toga par puta napunite rezervoar pa ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje.

Na ovaj način ćete ukloniti kamenac iz rezervoara i iz rupica za paru na pegli.

Najbolje je peglu očistiti odmah posle korišćenja, odnosno dok je još vruća. Ukoliko upotrebite oštre predmete za čišćenje pegle kao što je žičana spužva ili nož, najverovatnije ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da očistite peglu od tvrdokornih mrlja i naslaga:

 

– Peglu ćete lako očistiti pastom za zube. Nanesite pastu na grejnu ploču i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite je vlažnom pa suhom krpom. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak par puta.

– Još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.

– Na novinu nakapajte par kapi biljnog ulja pa pređite peglom preko nje, a zatim peglom pređite preko čistog papira.

– Naslage od sintetičkih materijala je teško skinuti, i zato morate da budete uporni. U tom slučaju koristite kupovnu pastu za čišćenje i to par puta ponovite. Na kraju je istrljajte sodom bikarbonom.

– Zalepljenu tkaninu na grejnoj ploči ćete skinuti tako što ćete vruću peglu snažno prevući preko pamučne, prethodno namočene krpe. Ukoliko ostane još nešto na pegli, probajte, kad se pegla ohladi to odstraniti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone.

– Stavite krupnu so na papir ili meku (staru) krpu i vrelom peglom peglajte po toj soli, ona će se usitnit a pegla očistit bez ikakvih posledica

 

Kako očistiti peglu

 

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

6 KOMENTARA

  1. Moja pegla neće da izbacuje paru i vodu ako nije uključena u struju. A kad ubacim sirće i radi izlazi braon tečnost. Da li da smanjim temp. na pegli pa onda da probam? Da li imate ideju kako da izbacim smešu soli i sirćeta iz pegle?

    • Postovana Gospodjo (pretpostavljam,cim rukujete peglom da niste Gospodjica)…sticajem okolnosti,imam isti problem kao i Vi…u prilozenom ne vidim da ste dobili odgovor na vase pitanje…ako slucajno jeste dobili,da li bi bili ljubazni da meni napisete (moze putem mail-a) suvajacjelenko@yhoo.com,o cemu se u stvari radi…ne znam ni da li cete dobiti ovu poruku,ali vredi pokusati…srdacan pozdrav Jelenko

  2. Imala sam vise pegli i ni jedna nije izbacivala paru i vodu ako nije ukljucena u struju. Nad sudoperom vise puta napunite do vrha peglu sa vodom i malo je muckajte i izbacujte vodu kao da ste ukljucili paru, pegla treba da je ukljucena u struju. Bas treba dugo da se izbaci sve iz pegle. Sirce i so cak i limuntos unistavaju peglu iznutra, ne koristite to. Ja koristim mrvicu sobe bikarbone u 1l.vode i sa tim cistim peglu kao sto sam opisala vama da izbacite sirce. Nadam se da sam pomogla.

  3. Manje više svaka pegla ima puce self clean i upustvo kako na jednostavan način očistiti peglu od kamenca , a ako volite da komplikujete i treba da vi crkavaju pegle jer sipate sirće i druga čuda u njih. Što se mrlja tiče redovnim čišćenjem nakon peglanja iliti glačanja nemoguće je upasti u problem ali ako je domaćica mali zatajila pa se mrlja nahvatalo zubna pasta i uporno trljanje će pomoći. Pozdrav moje drage dame!

  4. U vezi mrlja na grejnoj ploci-to cistim tabletom Paracetamola (ne sumece tabletr, vec obicne), koju pridrzavam pincetom i vucem preko pegle. Pretvara se u uljastu supstancu koju brzo brisem kuhinjskim papirom

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime