Kako očistiti kuvalo za vodu od kamenca

Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vreme je – očistiti ga od kamenca.

Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće. 

Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

Ono što je potrebno da uradite je sledeće

1. U električno kuvalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni platici ni metalnom dnu.

2. Ostavite da tako odstoji bar 20-ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati. Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodom.

Postupak ponavljajte periodično (na svakih 20-ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.

Drugi način

U bokal se sipa 1 l vode  i 100 ml sirćeta, uključite bokal da voda provri i ostavite da stoji 5-10 minuta.

Ova procedura se ponavlja i ostavlja se da stoji 20 minuta. Prospe se smesa i pažljivo se opere mekim sunđerom. Ponovo se sipa čista voda, proključa i prospe se, opere se bokal.

Čišćenje kamenca sodom bikarbonom

U bokal se sipa 1 l vode i uključi se da provri. U ključalu vodu se sipa 1-2 supene kašike sode bikarbone i ostavi se 30 minuta da stoji. Dobro se opere mekim sunđerom i sipa se čista voda, uključi se da provri. Voda se prospe i bokal se opere.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime