Kako napraviti losion za sunčanje svojim rukama.

Kako napraviti losion za sunčanje svojim rukamaPreparati za sunčanje namenjeni  su da štite našu kožu od UV zračenja spektra A i B, koji mogu izazvati prerano starenje, pa čak i rak kože.  Naravno, najlakši način je kupiti kremu za sunčanje u prodavnici. Sastav industrijskih preparata za zaštitu od sunca, veoma često nas uznemirava velikim brojem hemijskih supstanci u njihovom sastavu koje nepovoljno utiču na našu kožu i zdravlje. Bezbednost i efikasnost hemijskih filtera u takvim preparatima i dalje izaziva žestoku diskusiju među stručnjacima. Naučna istraživanja u SAD i Zapadnoj Evropi dokazala su da većina hemijskih filtera negativno utiče na hormonsku homeostazu ljudskog organizma. Može se pouzdano reći da ovi filteri donose više štete nego koristi.

Naravno, uvek možete koristiti prirodnu zaštitu od sunca u vidu Shea malaca, ulja čileanskog lešnika ili biljnog ulja semenki maline, ako to dozvoljava vaš kućni budžet. Nabrojani preparati imaju visok faktor zaštite od sunca, ali nisu svima dostupni zbog izuzetno visoke cene.Takođe, prirodna kozmetika koristi isključivo naučno dokazane filtere koji u potpunosti štite od kompletnog spektra UVA, UVB i UVC zračenja, i to tako što ga odbijaju od naše kože, sprečavaju opekotine, foto aging (prevremeno starenje). Prirodni mineralni UV filteri su: titanijum -dioksid i cink -oksid.

Glavna prednost kreme za sunčanje, koju želim da vam preporučim jeste to da ova krema neće sadržati dodatne sintetičke hemijske komponente, a zaštita od sunca će biti zagarantovana. To znači da ćete povećati bezbednost  kože i opšte zdravlje. Pokušajte da sami napravite kremu za sunčanje po ovom jednostavnom receptu:

 Losion za zaštitu od sunca. Recept.

Da biste dobili kremu ili losion  sa zaštitnim faktorom(SPF) 20 i većim , potrebno je :

– 100 ml hidratantne krema ili losiona za telo i 20 gr cink- oksida (ili 10 gr dioksid- titanijuma).

Zaštita SPF 20 obezbediće vam bezbednost na suncu minimium 3 sata.  Ako imate svetliji ten, vama će biti neophodna krema sa zaštitnim faktorom 20. Ako imate tamniji ten, biće dovoljan zaštitni faktor 10,  i znači duplo manje dioksid -titanijuma i cink- oksida.

Dakle, najjednostavnija varijanta je kupiti laganu hidratantnu kremu ili losion i jedan od mikronizovanih minerala: doksid -titanijuma ili oksid- cinka.  Ja sam kupila u apoteci cink- oksid. Cena za 1 gr cink- oksida je oko 3 dinara.

 Kako pripremiti kremu za sunčanje.

  •  Preručite mikronizirani mineral ( u mom slucaju cink- oksid) koji ste prethodno prosejali kroz plastičnu cediljku ili sito, u u manji  keramički ili stakleni sud. Izgnječite ga  dodatno keramičkim ili drvenim tučkom ili kašikom.
  • Polako dodajte u njega kupljeni losion ili hidratantnu kremu za negu tela ( ja sam koristila maslinovo ulje).Polako dodajući stalno mešajte i gnječite, da na zidovima suda ne ostaju sitne grudvice.

Kako napraviti losion za sunčanje svojim rukama

  • Mešati treba veoma temeljno. Ako ne izmešate dobro, pripremljena krema neće obezbediti ravnomernu zaštitu svih delova kože od uticaja ultravioletnih zraka. Tek, nakon toga pripremljenu kremu ili losion možete preručiti u drugu ambalažu. Imajte na umu da se količina kreme povećava 20%.
  • Pre svake upotrebe losion treba promućkati.

Kako napraviti losion za sunčanje svojim rukama

Ovakav losion ili krema, zaštitiće vas od sunčevih UV zraka najmanje 3 sata, ali ne zaboravite nakon kupanja u morskoj ili rečnoj vodi  obnoviti sloj kreme za sunčanje, jer je za osnovu uzeta obična hidratantna krema. Ako ne možete pronaći neki od ovih minerala, kupite u apoteci kremu sa cink- oksidom i koristite je umesto komercijalnih preparata za sunčanje.

 Savet plus: Ako koristite konvencionalni preparat za sunčanje, možete proveriti da li je prirodni ili sinteticki.  Ako se krema lako razmazuje i ne ostavlja trag na koži, ona u sebi sigurno sadrži hemijski filter. Krema sa mineralnim filterom se teško razmazuje i ostavlja beo trag. Najlakše ćete je razmazati ako je razmazujete samo u jednom pravcu. Tada ona skoro da i ne ostavlja taj karakterističan trag.

[ratings]

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

  1. Da, maslinovo ulje se ne koristi kada si izložen suncu. I da, treba se zaštiti pri spravljanju smese, ne sme se udisati cink oksid. Ovakvi postovi su opasni!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime