Kako eliminisati buđ i neprijatan miris iz veš mašine

Odjednom ste počeli da primećujete da nakon pranja, vaše stvari dobijaju neprijatan miris, a unutar gume veš mašine, ili pregrade za prašak, pojavile su se crne mrlje.  Znajte – to je crna plesan, gljivica koja izaziva razne bolesti kod čoveka i životinja.

Kako eliminisati buđ i neprijatan miris iz veš mašine

Veoma često plesan se pojavljuje tamo gde se stvaraju optimalni uslovi: visoka vlažnost i toplota. Kupatilo je samim time idealno mesto za razvoj gljivica, spore koje se lako premeštaju u vazdušnim strujama i gnezde se na različitim površinama.

Da biste se rešili ove neprijate pojave uradite sledeći postupak:

Biće potrebno:

– tečno sredstvo za čišćenje (poželjno sa sadržajem hlora)
– sunđer (koji vam neće biti žao baciti)
– rukavice
– 25 gr limuntusa

Postupak:

– Prvi korak u borbi sa plesnom biće obično brisanje papirnom maramicom unutrašnjosti veš mašine da biste se otarasili nakupljene prljavštine.

– Zatim, nanesite bilo koje sredstvo za čišćenje (sa sadržajem hlora) na gumu, po celoj površini, ravnomerno raspoređujući.

– Zatvorite vrata i ostavite tako na 2 sata.

– Po isteku tog vremena, uključite mašinu u režimu „ispiranje“, da se ispere sredstvo za čišćenje.

– Nakon toga u pregradu za prašak naspite limuntus, i uključite mašinu na najvišu temperaturu.

Nakon ove procedure, vaša veš mašina zasijaće kao nova. Ponovite ovu proceduru po potrebi za mesec dana, da biste se konačno oslobodili plesni.

I ne zaboravljajte da preventivno održavanje značajno produžava životni vek vaše verne pomoćnice.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

3 KOMENTARA

  1. Da dodam I moje iskustvo, moze nekom biti od koristi… Vec dugo muku mucim sa ruznim mirisom iz masine I to ne na budj, vec nekako na kiselo, kao kad ves dugo stoji mokar. Cak bih ves posle jednog pranja ponovo oprala, a omeksivac se nije osecao koliko god bih ga stavljala. Toliko sam bila ocajna da sam resila da prodam masinu I kupim novu. Onda mi je jednog dana sinulo da proverim filter, ne misleci da on moze biti uzrok , vec tek onako, kao red je da ga proverim, nisam dugo. Da vam kazem sadrzaj filtera?!? Ploce kamenca, tragovi kartoncica I papira iz nepregledanih dzepova…Fuj!!!
    Od kad sam to sredila I odradila dezinfekciju sircetom na 90C sve je ok. Al od sada cu dobro proveravati dzepove I redovno filter . 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime