Jednostavan princip 90/10, koji utiče na naše živote

Samo mali deo događaja u našim životima zavisi od slučajnosti, a u svemu ostalom mi sami odlučujemo kako će proći ovaj dan. Tako kaže američki pisac Stiven Kovi, nazvavši ovo principom 90/10.

Rad ovog principa pokazao je uz pomoć jednostavnog primera. Delimo sa vama ovu priču o delovanju pravila 90/10 u svakodnevnom životu:

Stvar je u tome da ne možemo da kontrolišemo samo 10% stvari u našem životu. Ne možemo da sprečimo predmete od lomljenja ili avione koji kasne, ali možemo da kontrolišemo naše reakcije.

90% drugih događaja je rezultat naših reakcija – to jest ono što radimo kada smo pod stresom. 

Imate porodični doručak i vaša ćerka vam slučajno prospe kafu na majicu. Vi ustanete i vičete na nju, zatim vičete na vašeg partnera što je šolja bila na ivici stola. Odete u sobu da se presvučete i kada se vratite za sto, vidite uplakanu ćerku koja nije pojela doručak, a nije se ni spremila za školu.

Kao rezultat, ona zakasni na školski autobus. Vaš partner žuri na posao i vi morate da vozite ćerku u školu. U žurbi vozite nesmotreno i shvatite da ste zaboravili važne papire kod kuće. Dan je počeo loše i nastavlja da bude loš. Ne možete da dočekate da se završi. Kada se vratite sa posla, pozdravite ćerku i partnera koji su loše raspoloženi i postoji tenzija među vama.

  Zato što vam je ćerka prosula kafu?

  Zato što je ćerka zakasnila na autobus pa ste vi morali da je vozite?

  Zato što je bila gužva u saobraćaju i zakasnili ste na posao?

  Zato što ste loše odreagovali u datoj situaciji?

Tačan odgovor je pod brojem 4. Upropastili ste ceo dan sebi i svojoj porodici vašom reakcijom. Ništa niste mogli da uradite povodom kafe, ali ste mogli da kontrolišete emocije.

Kafa se prosula na vaše pantalone i vaša ćerka je briznula u plač. Treba da kažete „U redu je, samo budi pažljivija sledeći put“. Odete u sobu, presvučete se i pokupite sve što vam je potrebno za posao.

Vratite se u sobu i vidite da vam ćerka maše dok ide na autobus. Pozdravite partnera, odete na posao, stignete 5 minuta ranije i energično pozdravite kolege.

Dva različita scenarija koja počinju na sličan način. Sve je vezano za vaše reakcije u životu. Naravno, uvek možete da krivite nekog drugog za probleme i nevolje, ali da li vam je to ikada pomoglo?

Naučite da reagujete normalno i nikada nećete imati upropašćen dan u životu.

Ako vas neko pretekne na auto-putu, pustite ga – koja je razlika ako stignete na posao par sekundi kasnije? Setite se pravila 90/10 i sve će biti u redu.

Odložen vam je let, a raspored vašeg dana upropašćen. Ne ispoljavajte bes na radnicima aerodroma jer nije njihova krivica. Iskoristite vreme na drugačiji način – čitajte knjigu ili upoznajte druge putnike.

Ako budete koristili princip 90/10 u svom životu, nećete se pokajati. Naime biće sasvim suprotno – bićete oduševljeni rezultatima!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime