Dva načina da sami napravite masku

Kako bi svako ostao zdrav i mogao da bez suvišnog straha izađe na ulicu, odlučili smo da vam pokažemo kako da sami napravite higijenske maske od improvizovanih materijala.

Pokazaćemo vam dva načina, tako da svako može da odabere vrstu maske koju mu je lakše da napravi i zgodnije da nosi.

Jednostavna maska od tkanine

Za njenu izradu možete koristiti bilo koju čistu i ravnu tkaninu, poput pelene ili čaršava, veličine 50 X 30 centimetara (35 cm, ako imate krupno lice). Osim toga, biće vam potrebni konac, igla i makaze, lastiš ili trake za vezivanje.

Presavijte tkaninu napola po dužini, licem na unutra i prišijte ivicu običnim, sitnim bodom.

Zatim okrenite tkaninu na lice i savijte tako da šav bude na sredini platna.

Zatim presavijte tkaninu po širini, tako da šav bude spolja, a krajeve ponovo prišijte jedan za drugi.

Opet presavijte tako da šav bude na sredini platna.

Kao što vidite, svi šavovi su sad smešteni unutra, pa vam neće smetati tokom nošenja maske. Masku sada možete ispeglati.

Provucite trake između slojeva tkanine i prošijte masku po uzdužnim ivicama – tako da se trake slobodno kreću gore-dole u svojim kanalima, ali ostanu na krajevima maske.

Odmerimo potrebnu dužine tračica i – možemo je nositi sa zadovoljstvom.

Čak i maska za višekratnu upotrebu može se nositi najviše tri sata, a ukoliko se nalazite u gužvi, ne duže od sat vremena. Ali ako napravite nekoliko ovakvih maski, možete ih menjati tokom dana, oprati i ispeglati kod kuće, pa ponovo koristiti sledećeg dana.

Lepo ukrojena maska od tkanine

Prikladna i elegantna verzija maske. Za njenu izradu najpogodniji je neopren ili neka druga gusta trikotaža. Za šivenje će vam takođe trebati igla i konac, a za krojenje – papir, lenjir, olovka ili flomaster.

Precrtajte ili odštampajte kroj maske s donje šeme.

Isecite šablon i dvaput ga prenesite na tkaninu, da biste dobili dva identična dela materijala.

Spojite delove po krivoj liniji, nasuprot otvorima za uši. Prvo ih prišijte sitnim ravnim bodom, a zatim još jednom lančanim ili nekim drugim čvrstim bodom, da biste učvrstili ivice. Šav treba da bude sa spoljne strane maske, da vas ne bi žuljao dok je nosite.

Na kraju, s unutrašnje strane maske stavite nekoliko slojeva gaze i menjajte ih nakon svakog nošenja.

Ovakva maska bolje naleže na lice, ali se može koristiti samo 2-3 sata, nakon čega je treba promeniti. Operite je i ispeglajte pre ponovne upotrebe.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime